0

Gladiators forfatterskole på Jyderup Højskole

Skal du på højskole?  

 Vil du være forfatter? eller er du nysgerrig for at finde ud af, hvorfor du synes det skrevne ord – dine egne eller andres – er så interessant?

Forlaget Gladiators forfatterskole tilbyder sammen med Jyderup højskole elever undervisning af nogle af landets bedste undervisere og forfattere. 

 

Om skolen:

Alle litterære udgangspunkter er velkomne, og det er underordnet om du først lige har opdaget at det kribler i fingrene eller har skrevet længe og har et et par romaner liggende i skuffen – Det vigtigste er at du holder af skrive og ønsker at blive bedre.

HVAD LÆRER MAN PÅ GLADIATORS FORFATTERSKOLE?

Linjens undervisere og de andre forfatterelever vil hjælpe dig med at udvikle din egen personlige stemme ved blandt andet at gøre dig til en bedre læser. På den måde bliver du i stand til at gennemskue om din tekst afspejler det du i virkeligheden forsøger at fortælle. Tekstkritik er derfor vigtig og du skal være klar på udfordringen og tage dine tekster frem i lyset og stå bag det du har skrevet.

Undervisningen består ud over læsning af elevernes egne tekster, også af læsning af såkaldt eksemplariske tekster fra hele litteraturhistorien – tekster som er færdige, som har fundet en form, som vi kan genkende og lade os inspirere af. Vil vil indimellem arbejde med skriveøvelser, for at afprøve og lade os inspire af nye metoder og litterære greb. Endelig vil en del af gæstelærerne fortælle om deres egne værker og egen kunstneriske praksis.

Tekstlæsningen består af lærerstyrede diskussioner og samtaler på holdet om den enkelte tekst. Det er vigtigt at få kritik. På den måde bliver man bevidst om forholdet (og nogle gange misforholdet) mellem den tekst man gerne vil skrive og den tekst man rent faktisk har skrevet. Bevidstgørelse er nøglen til at blive en bedre forfatter: hvad står der rent faktisk her og hvordan adskiller jeg det fra mine tanker som ligger bagved eller før eller efter skriften. Vi tror på at den gode tekst, den gode bog, skal ville sin læser noget. Den skal udspringe af en anfægtelse og den skal skabe noget der er større end det der kunne være formidlet i en kronik. Eller med andre ord: formen betyder noget. Det at genkende form gør én til en bedre læser såvel som en bedre forfatter. Vi træner dette ved at vi alle sammen deltager aktivt i læsningen af hinandens tekster.

Vi kommer til at tale om genre, handling, stoforganisering, fortællesynsvinkel, billeddannelse, ordvalg og rytme – for prosaens vedkommende i den enkelte sætning, og for digtet i verslinjen. Vi kommer til at se på, om skriften hvirvler nyt stof op og indoptager det, eller om den i stedet skærer stof væk. Udfoldes teksten som plamager inde fra sætningen, eller skrives der til i form af tilføjende sætninger? Vi kommer til at tale om, hvor de enkelte tekster er på vej hen, leder de stadig efter en form, har de karakter af novelle, essay, digt, optegnelse, fragment, og kan man tænke teksten i et længere forløb, som på sigt kunne blive til roman, novellesamling, digtsamling etc. og hvad skal der arbejdes med, for at det kan lykkes. Vi kommer til at se på, hvordan litteraturen har forbindelse til andre kunstarter, som filmen, billedkunsten og det digitale, for den findes nemlig ikke alene i sit eget kredsløb. men rækker ud i verden.

GÆSTELÆRERE
Vi vil få besøg af en lang række gæstelærere, som f.eks.: Amalie Smith, Jonas Rolsted, Josefine Klougart, Hans Otto Jørgensen, Kristina Nya Glaffey, Andreas Pedersen.

UNDERVISNINGSLOKALERNE
Undervisningen foregår i det gamle smukke slot Lerchehuset med smuk udsigt til Skarresøen. Lokalerne er øremærket forfattereleverne og skal fungere som et sted, hvor der er fred og ro og mulighed for at skrive uforstyrret fra resten af højskolen. Eleverne vil få udleveret nøgler, så der kan skrives på alle tidspunkter af døgnet.

KREATIVT MILJØ
Som elev på Jyderup Højskole bliver du en del af et kreativt miljø, da skolen rummer flere andre kreative linjer, som du også får mulighed for at prøve kræfter med i de mange valgfag du kan vælge indenforkunst, politik, musik og udeli. Du vil desuden indgå i højskolens daglige liv, som udover forfatterskolens undervisning også indebærer morgensang, debatter, foredrag og koncerter.
Der vil i løbet af et semester være forskellige samarbejdsprojekter med skolens øvrige linjer. Højskolen har hjemme i et gammelt slot tæt ved skov og sø, kun en time fra København i tog og bil.
På skolen er der muligheder for at sejle i kano, overnatte på tømmerflåde og tage en tur i sauna.

MADEN
Skolens køkken  fokuserer på økologi og lokale fødevare, med mulighed for at være både vegetar, veganer og glutenallergiker.

Semesteret starter d. 7 januar. – For tilmelding se i skærmens venstre side

 

BESØG OS
Få en rundvisning og snak med lærere og elever. Vi giver 200 kr i tilskud til transportomkostningerne. Skriv en mail til info@jyderuphojskole.dk og fortæl os hvornår du gerne vil komme – så tager vi godt imod dig

 

læs mere om skolen her.