Colosseum - Undervisningsmateriale

IND I DET KENDTE OG UD I DET UKENDTE

Gladiators undervisningsmateriale henvender sig til de gymnasiale uddannelser, højskolernes skrive- og læsefag og til hvem, der ellers måtte være interesseret i, at blive bedre til at læse og skrive og indgå i det fællesskab og samtalerum, som litteraturen er så god til at katalysere og rammesætte.

Materialet har to ben: det ene ben: klassikere, det andet ben: ny dansk litteratur. Josefine Klougart, Halfdan Pisket, Jakob Skyggebjerg, Susan Simonsen og mange flere. Med hver ny titel, der udkommer på forlaget, vil der følge undervisningsmateriale med.

 

Visionen bag undervisningsmaterialet

Det er ikke svært at læse. Det er forventningerne til læsningen, der gør det svært. Måske fordi forestillingen om et hierarkisk system er så dominerende. Fordi nogle værker regnes for at være over andre, mere værd end andre. Hvilket betyder, at man kommer til at læse med en forestilling om, at man skal have noget bestemt ud af det. At der er en facitliste, som man kan tjekke.

Jeg vil ikke påstå, at al litteratur er lige god. De kanoniserede værker er vigtige og man kommer ingen vegne, hvis man ikke læser dem. Men de kan langt fra stå alene og slet ikke på den uanfægtede måde, som bl.a. kulturministeriets kanonudvalg har fået dem til. Der er en meget større mangfoldighed af stof og måder at udtrykke sig på, end vi tror. Litteraturen er righoldig, der er ikke kun roser og tulipaner, men tusindfryd og rødsvingel og engsvingel. Og det er vigtigt, at man i undervisningen gør det klart, at der altid er meget mere i skuffen, mange flere slags blomster at plukke, fordi vi som mennesker er forskellige, at vi hver især bliver stimuleret og udfordret på egne præmisser, at vi læser noget, som vi kan identificere os med.

Det er vigtigt at læse bredt, ikke kun kanoniserede værker af de kanoniserede forfattere, men også ikke-kanoniserede værker af de kanoniserede forfattere og værker af forfattere, som af den ene eller anden grund er blevet skrevet ud af litteraturhistorien. Så vil der også være noget for ham og hende, som ikke gad Henrik Phontoppidans valne godhed og Karen Blixens trolderi.