Littuna anmelder Hans Lynges DEN USYNLIGES VILJE

"Den usynliges vilje giver et spændende indblik i den grønlandske fangerkultur med normer og forventninger, der ligger meget langt væk fra dansk jantelov og velfærdsstaten": Imone Dahl fra Littunna har anmeldt Hans Lynges Den usynliges vilje. Læs et udrag her: 

"En helt almindelig fangerfamilie i Grønland bliver ramt af ulykke i Den usynliges vilje af Hans Lynge []... Hovedpersonen Ulloriat og hans ældre bror Saamik ligger under for den forudbestemte del af ulykken, for de bliver kastet ud i at skulle råde bod på en hændelse fra fortiden: de skal dræbe deres egen far, Inoqut. Eller rettere sagt: ham, de troede var deres far. Deres biologiske far blev dræbt af Inoqut, og deres mor var medskyldig. Forældrene bærer den selvforskyldte del af ulykken og vidste godt, at dommens dag ville oprinde."

"I forlængelse af den grønlandske tro, skal sådanne geringer hævnes gennem blodhævn. Dette var Inoqut også klar over, da han begik forbrydelsen, og han går derfor med oprejst pande i døden. Hans ”sønner” har intet andet valg end at agere bødler, så den usynliges vilje sker fyldest. Den usynliges vilje er her et udtryk for normerne, som er fastsat i forlængelse af den grønlandske shamanisme."

"Den usynliges vilje handler også om en nations historieskrivning. Dette aspekt tilføjer noget dybde til de ellers underholdende og anderledes miljøbeskrivelser. Hævnmordet sætter handlingen i gang, men bogen er også et forsøg på at forbinde fortidens shamanistiske tro med Grønlands nutidige tro, kristendommen."

Fem hjerter til Den usynliges vilje: Læs Politikens anmeldelse her

"I efterordet af grønlandsekspert Kirsten Thisted gives en glimrende analyse af, hvordan Hans Lynge netop formår at binde Grønlands to religioner sammen gennem værket. Sammen med Thisted viser forfatter og grundlæggeren af forlaget Gladiator, Hans Otto Jørgensen, analytiske evner i efterordet, der åbner op for denne side af værket, som pludselig viser en stor kompleksitet, der måske ikke ses ved første øjekast."

"Den usynliges vilje giver et spændende indblik i den grønlandske fangerkultur med normer og forventninger, der ligger meget langt væk fra dansk jantelov og velfærdsstaten. For den danske læser er denne ”anderledeshed” bogens helt store styrke, for romanen bliver eksotisk, men med et arktisk islæt. Derudover er det værd at kaste sig over bogen for at opleve en nation, der har så fundamentalt anderledes en forhistorie, og som stadig er en del af kongeriget Danmark."

 

Resten af anmeldelsen kan læses her