"Interessant og righoldig roman" ♥♥♥♥ i Politiken til Anita Furus Jeg er en, der kan sige sådan!

May Schack har i weekenden anmeldt JEG ER EN, DER KAN SIGE SÅDAN! af Anita Furu i Politiken. Hun giver romanen ♥♥♥♥ - Læs et uddrag af anmeldelsen her: 

Susende skæbner og en dramatisk dansk jødisk familiehistorie danner baggrunden for Anita Furus roman om, hvem man egentlig er.

Nunja blev i begyndelsen af 1900-tallet adopteret fra Rusland til Danmark. Her blev hun kaldt Ruth. Hendes historie og videre liv kender vi fra Anita Furus roman 'Mit halve liv', som hun modtog Debutantprisen for sidste år. Nu har Furu skrevet en opfølger, hvor den nu 73-årige Ruth, romanens jegfortæller, i erindringen kastes tilbage til sit omtumlede liv, der begyndte under jødeprogromerne i Kiev, hvor hun blev skilt fra sine tre søskende. 

Dina og Boris kom til England, blev anbragt i hver sin familie, mens den elskede, ældste bror Isak ville til Amerika. Og lovede at samle dem alle sammen - engang. Det blev aldrig til noget. Men Ruths datter Inge mener, at det skal der gøres noget ved, nu hvor hendes mor er blevet gammel. Inden det bliver for sent. For det blev det i virkelighedens verden.

En tråd til fortiden

Romanen centrerer sig således på et mere overordnet plan om, hvordan man håndterer fortiden. På den ene side vil man være fri for den og se fremad. Man kan også få fortid nok! På den anden side vil man også gerne kunne huske noget, føle sig forbundet med det, man kom fra. Deraf romanens titel - 'Jeg er en, der kan sige sådan!'. Den henviser såmænd bare til, at hun kan genkende sin søsters knyster på fødderne eller se sig selv i sin bror som en natteravn. »Jeg vil gerne ligne mine søskende«, som hun siger i den forbindelse. Med andre ord, have en tråd tilbage til fortiden.

Vil man det, spørger læseren sig selv. Og hvad med tilhørsforholdet til den danske jødiske familie, hun blev adopteret ind i - betyder den så lidt? Forfatteren vender og drejer sine spørgsmål, og det er der kommet en interessant og righoldig roman ud af.
Hele anmeldelsen kan læses i Politiken eller på politiken.dk 

"Skarpt blik for ambivalente følelser, gode sætninger og som altid overbevisende persontegninger ..." - Information
"[...] En budskabsrig og klog lille roman." - Weekendavisen 
★★★★★ - Kristeligt Dagblad
★★★★★ - Nordjyske Stiftstidende
♥♥♥♥ - Politiken
★★★★ - Jyllands-Posten

Info
: I 2018 modtog Anita Furu Bogforums Debutantpris for Mit halve liv – en stærk og rørende roman om den jødiske flygtningepige Ruth, der som 6-årig bliver adopteret fra Rusland til Danmark. Jeg er en, der kan sige sådan! er Anita Furus selvstændige opfølger. Ruth er blevet 73 år, og hendes handlekraftige datter Inge presser på for, at Ruth tager kontakt til de søskende, hun blev skilt fra som lille.
Ruth og Inge tager til England og møder Ruths storesøster og storebror, der også blev bortadopteret, men Ruth kæmper med modstridende følelser. Hendes søskende har detaljerede minder om barndommen i Rusland. Selv husker hun næsten ingenting. 

Køb bogen i Gladiators webshop!