Anmeldelse i Weekendavisen: 'En vej ud af tågen'

Hvordan giver man noget videre, man ikke selv har fået? Kristian Leth gør faderopgør til progressiv samtalekunst.>>

Anmeldelse af En vej ud af tågen af Anna Raaby Ravn. 

"Gud for himlen og søn af Gaia, Uranos, var en oppustet, men angst skikkelse: Han fik med Gaia 12 gudebørn, en flok kykloper og tre hundredarmede monstre. Han frygtede sine børn – og med rette: Han blev af sin yngste søn, Kronos, kastreret, han forblødte af sine sår, men nåede forinden at formulere en spådom om, at også Kronos skulle dø for sin søns hånd. Kronos forsøgte at snige sig udenom, han slugte sine børn i sin iver efter livet, men Zeus brød ud af sin faders indre og dræbte ham. Og sådan fortsætter det – ikke bare i Olympens og gudernes, men også i menneskehedens historie vrimler det mere eller mindre brutale former for faderopgør.

Er det tilfældigt, at krigsforbrydere som Napoleon, Adolf Hitler og Vladimir Putin alle blev svigtet af deres fædre som små? Muligvis.

Forfattere som Gustave Flaubert, Ivan Turgenev, Michel Houellebecq, Sara Stridsberg og Karl Ove Knausgård har lært os om kompleksiteterne; om hvordan faderlige svigt og forskellige former for fravær ikke blot smadrer noget i et menneske, i en søn, men også i et samfund, i verden. For ubehandlede sår går i arv; time is a flat circle, som Nietzsche engang skulle have sagt. For man kan ikke give noget videre, man ikke selv har fået. Eller kan man?"

Læs resten af anmeldelsen her