Året der gik

Til alle jer

                           fra alle os

Det har været et forrygende år for Gladiator. Vi har udgivet så mange stærke bøger, både traditionelle romaner og novelle- og digtsamlinger og genre-hybrider og tegneseriekunst. Og vi har udgivet debutanter, helt unge debutanter og lidt ældre debutanter, og flere af vores etablerede forfattere har overgået sig selv.

Og i Sandalserien, vores serie af klassikere på kanten, er vi nået op på 13 af de planlagte 52 bind. De nye titler er Amalie Skrams noveller Sommer, Olivia Levisons I Udvalg, Emil Bønnelyckes Spartanerne, Mogens Klitgaards Gud mildner luften for de klippede får, Henrik S. Holcks Vi må være som alt og sidst, men ikke mindste Johannes Holbeks af Dekadent Barbari.

Vi har på Gladiator haft en ambition om, at ikke kun unge forfatterskoleelevers historier skulle finde vej ud til læserne. Gladiator-skolerne har været væksthus for forfattere med et langt liv bag sig, i foråret udkom således sømanden Hans Andersens debutroman Manden i månen og musikeren og gøgleren Nis-Christian Bredholts mixed-media-debut Freischwimmer.

I foråret kom endvidere etablerede Henrik S. Holck og Kristian Leth med digtsamlingerne Testamente & Blomsterdigte og Vinden ind ad døren plus Ida Marie Hedes tre vægtige prosa-udgivelser Seancer, Det kemiske bryllup og Inferno i ét bind.

Endelig tog vi hul på genudgivelsen af evig-Dan Turèlls værk, først klassikeren Karma Cowboy fra 1974, dernæst gennembrudsværket Bevægelser formålsløst cirklende fra 1971 ... og glæd jer: der vil komme mere i 2017, 2018 og 2019.

Efteråret indledtes med debuterende Mette Zingenbergs gyser-noveller Min lille horror, der kom mere gys med Lea Løppenthins roman Panser og også Halfdan Piskets tegneserieværk Låsesmedsfilerne har en gnist af Edgar Poe.

To debuterende lyrikere: konkretistiske Nadia Josefine El Said med jeh suiz un alma og agrarmodernisten Andreas Pedersen med Fryden ... små bøger med stort indhold, som når lyrikken er bedst: på én gang billedskabende og tænkende. Og helt sikkert: to digtere, som vi vil komme til at høre meget mere til i de kommende år.

Kristina Nya Glaffey fortsatte sin samfundssatire med andet bind af Mor og Busser, nu med Mor og Busser skal skilles vildt illustreret af Pernille Kløvedal Helveg, Eva Iversen kom med novellesamlingen To begravelser og en skilsmisse med undertitlen Københavnerliv og Josefine Klougart fuldendte året med murstensværket, page-turneren New Forest.

Vi er et ungt forlag, men det er ikke nyhedsværdien, vi vil være kendt for. Vi er et lille forlag, men der er ikke noget fortrin ved at være lille.

Det eneste, vi ønsker at blive målt på, er kvaliteten af vores bøger ... 2016 har i den forstand været et godt år – med Brandes-prisen til Hans Otto Jørgensens Horden som et højdepunkt – og vi tør godt love, at 2017 bliver mindst lige så godt.

Glædelig jul

Henrik Køber, Sidsel Andersen, Jakob Sandvad & Hans Otto Jørgensen

 

Manden i månen af Hans Hedegaard Andersen
Udgivelsesdato: 26-02-2016                

“… man må lovprise de klare øjne og den kraft, der har skabt hans værk.” – Nordjyske Stifttidende.

“Hans Hedegaard Andersen er en nysgerrig forfatter. Der er en særlig eftertænksomhed, en ærlig og tålmodig gengivelse af personernes tanker, som er noget af det fineste ved bogen. Man mærker en respekt for den tekniske side af livet til søs, en interesse for mekanikken og indretningen på skibet, vagtskifternes rytme.”
Weekendavisen

Om bogen:
Lasse er sømand. Det vil sige: ikke romantisk sømand. Han er styrmand på et containerskib med 6 timer vagt, 6 timer fri, 6 timer vagt og 6 timer fri døgn efter døgn. Han er på spanden og afmønstrer for at fejre nytår 2004 sammen med gamle venner fra Fanø/Esbjerg i Thailand. Her oplever han den siden så berygtede tsunamis ødelæggelser på nærmeste hold og hans livsbane ændres dramatisk.

Læs mere og køb bogen her.

Freischwimmer af Nis-Christian Bredholt
Udgivelsesdato: 23-03-2016

 

“Der er fart på, skiftene mellem værkets forskellige spor sker hurtigt, pludseligt, og man mærker, at forfatteren ligger inde med næsten 58 års skrift og tankegods. Siden han som 16-årig ved et tilfælde begyndte at læse Kierkegaard, har Nis-Christian Bredholt vidst, at han var alene og fremmed i verden. At der ikke var så mange tilhørssteder eller naturlige fællesskaber for ham.”
Information

 “Freischwimmer, burde være det simpleste i verden, en fortælling fra en gøgler, der forklarer, hvad det vil sige ikke længere at kunne optræde, ikke længere at kunne være gøgler. – Fortalt poetisk og hudløst ærligt. Hvordan er det at sidde i dynejakke og få af vide at man i nær fremtid, ikke længere vil kunne gøre noget selv. (…) Hvis jeg skulle anbefale at læse en enkelt Gladiator-bog, af alle Gladiators udgivelser, ville jeg pege på FREISCHWIMMER.”
Halfdan Pisket

Om bogen:
FREISCHWIMMER er en skleroseramt mands bekendelser. Men det er meget mere end det, det er en flaksende fortælling, der tager sin begyndelse i Polen i 1980’erne… over diagnosen sklerose i 1990’erne til den daglige kamp med en kronisk sygdom.

Bogen handler om et menneske, der prøver at bryde med sin katolske opvækst for at få sin egen historie, men langsomt må erkende, at sklerosen er kommet til at spille hovedrollen i hans liv, og at livet kom til at handle om horrible kendsgerninger.

Læs mere og køb bogen her.

Testamente & Blomsterdigte af Henrik S. Holck
Udgivelsesdato: 22-03-2016

”Testamente & Blomsterdigte” er forfatterens seneste digtsamling (udgivet i 2016), og denne anmelder håber, at bogen vil være med til at give forfatteren den opmærksomhed han fortjener.”
– Litteratursiden

Om bogen:
Henrik S. Holck var og er romantiker. Hans digtning ligner hyrdedigtningen. Om et smukt landskabligt frirum uden for bykulturen og mere eller mindre præget af idyl, erotik, evt. vemod, som det hedder i Gyldendals Store Danske Encyklopedi. Digteren bevæger sig frem og tilbage mellem en række lyriske landskaber som minder om musik. Med tilbagevendende variationer over kærligheden og livets dobbeltbunde natur mellem lyst/håb og smerte.

Læs mere og køb bogen her.

Karma Cowboy af Dan Turèll
Udgivelsesdato: 2016-06-09

Karma Cowboy” er i al sin rummelige, desillusionerede mangfoldighed udtryk for et stort HÅB
- Asger Schnack

Om bogen:
Man kan sige: Dan Turèll ånder i skrift. Både før og efter Karma Cowboy. – For nok er Karma Cowboy skelsættende, af mange regnet som hans gennembrud, væk fra det hallucinatoriske skrift-tematiske i enhver henseende uafgrænsede rum, han før havde færdedes i, og lige lukt ind i stuen til Hr. og Fru Danmark.
Dan Turèll trækker aldrig tingene ned, men tør omgås det sentimentale, og han bliver aldrig højtragende, mister aldrig jordforbindelse, heller ikke, når han tager livtag med tilværelsens store spørgsmål om liv og død. Han ser sammenhænge, hvor der ikke før var sammenhænge, forbinder ender, som aldrig før var i nærheden af at kunne knyttes.

Læs mere og køb bogen her.

Vinden ind ad døren af Kristian Leth
Udgivelsesdato: 14-06-2016

 “Vinden beskrives som »usynlige børn«, der løber gennem sivene, og noget, der ligner et vindskabt ørkenlandskab - et temmeligt suggestivt billede på en formende, men usynlig kraft - pryder bogens omslag. Det er lidt med vinden, som det er med den tågeindhyllede bro, jeget i bogens første digt befinder sig på: »Broen er væk i tågen mens vi kører på den/og verden ligger et sted bag ved«. Og det er altså det »bag ved«, digtene i et ubesværet, ligefremt sprog og med utallige mytologiske referencer kredser om.”
Politiken

"Det bedste, jeg kan sige om Vinden ind ad døren er nok, at den har den her åbenhed over for det uforklarlige, at den lukker vinden og det, vi som mennesker ikke har viden om og kontrol over, ind ad døren. Den ydmyghed, Leth herved skildrer mennesket med, kan jeg enormt godt lide."
– Kamilla Löfström, Information

Om bogen:
Vinden ind ad døren er Kristian Leth hidtil mest ambitiøse værk. Man mærker, at noget er sket i mandens liv, som grundlæggende har forandret det. Digtene er blevet længere og mere voluminøse. Der er tale om et stykke arkæologisk gravearbejde. I jorden, i kroppen og i erindringen. Naturen er til stede, men kun som rekvisit, det er i kulturlagene, digteren gør sine fund.

Læs mere og køb bogen her.

En to tre af Ida Marie Hede
Udgivelsesdato: 16-06-2016

 ★★★★
"...at det kun er herligt, at dette forfatterskab findes, ikke mindst på grund af dets ambition om at bedrive tekstlig alkymi i form af en stadig og stædig sammensplejsning af mennesker og maskiner, kroppe og kosmos, materialitet og ånd."
– Politiken, Mikkel Krause Frantzen

Om bogen:
En to tre er en samlet genudgivelse af Ida Marie Hedes Seancer (2009), Det kemiske bryllup (2013) og Inferno (2014).
I alle tre bøger skildres virkeligheden ikke gennem psykologiske dybder, men gennem skiftende vidensområder:
Hovedperson er den kultur, vi lever i. En kultur, der fetisherer både historiske figurer, begivenheder og sanselige former. Og hvor alle disse ting recirkulerer og ofte antager nye, porøse former.

Læs mere og køb bogen her.

Min lille horror af Mette Zingenberg
Udgivelsesdato: 2016-08-19

★★★★
"Jeg har aldrig været i Barcelona.
Men i nat var jeg der i mine drømme, utvivlsomt lokket af Mette Zingenbergs noveller, hvor vi ofte befinder os netop d
ér. Byens gyder, udkanter, arbejderkvarterer, natklubber fremmanes for læserens sanser af et sprog, der med sine mange billeder synes tæt på den tilstand af drømmeri, rus eller feber, som ofte er personernes. (...) NOVELLERNES sprog er syntaktisk enkelt – korte hovedsætninger eller sætningsemner mellem punktummerne – men metaforisk komplekst. På bevidsthedens flimrende kant vokser billederne frem."
Politiken, Lilian Munk Rösing

rligt i titelnovellen ’Min lille horror’ folder Zingenberg fortællingen flot ud. Her bruger hun også fornemt den magiske realisme, forlaget har italesat og understreget i forbindelse med udgivelsen.
Litteratursiden

Om bogen:
Mette Zingenbergs debut-noveller Min lille horror er en parring mellem Tove Ditlevsen, Edgar Poe og sydens fugt og varme. Denne grundige bastard ligner ikke noget andet, der bliver skrevet på dansk i disse år, men det er ikke så mærkeligt: Forfatteren Mette Zingenberg har været bosiddende i Barcelona de seneste 12-14 år, siden hun var tyve. Hendes litterære opdragelse er i høj grad præget af den spanske fortællekunst, måske især magisk realisme fra Sydamerika. Et tiltrængt pust i andegården, for Min lille horror er – alle forskelle og ligheder til trods – helt sin egen.

Læs mere og køb bogen her.

Den himmelske elskov på jorden af Jens August Schade
Udgivelsesdato: 2016-08-18

"I Schades koloristiske og vitalistiske sprogbrug dingler metaforer herligt i luften som guirlander af kulørte lygter, og silkeundertøjet knitrer af iver i sanselig nydelse og indbygget farlighed.
Skriftens selvbevidsthed ytrer sig ved at tale med om sig selv, om den kommende handling og afslutning eller minde om tidligere begivenheder (….)"
Information

Om Bogen:
Schade var surrealist, mild og sværmerisk fra sin debut 1926 med digtsamlingen Den levende violin og alle årene frem. Hvad enten han skrev lyrik, prosa eller dramatik, for selv om han er mest kendt for sine digte, mestrede han alle genrer.
Herværende Den himmelske Elskov på Jorden fra 1931 er således hans prosadebut og et godt sted at begynde, hvis man ikke allerede er faldet over manden med den umiddelbare adgang til, hvad man bedst karakteriserer som universel kærlighed.

Læs mere og køb bogen her.

Mor og Busser skal skilles af Kristina Nya Glaffey
Udgivelsesdato: 2016-09-29

★★★★
"Kristina Nya Glaffey demonstrerer igen en skarp sans for situationskomik og replikskifter i en insisterende hjertevarm roman om   skilsmisse og kreaklasse-ingenting"
JyllandsPosten

 "Vellykket samfundssatire"
Information, Kristin Vego

Det er værd at gøre opmærksom på, hvor primært og primalt humoristisk et skrivetalent, Kristina Nya Glaffey er."
Weekendavisen, Lars Bukdahl

Om bogen:
Mor og Busser skal skilles handler om en lesbisk kernefamilie i den kreative klasse, som går i opløsning og bliver til noget andet – et kludetæppe af lesbiske mødre og kærester og nye bofæller. Så da mor og Bussers tvillingedøtre får til opgave at tegne deres familie på et stykke A3-papir, som skal hænge over tavlen forenden af klasselokalet, er spørgsmålet om Emma og hendes søster så skal tegnes to gange eller skal de stå sammen i et af vinduerne og vinke over til mor eller Busser i huset ved siden af etc. Det er satire på højeste niveau: Intelligent og vedkommende.

Bogen er morsomt og skarpt illustreret af billedkunstneren Pernille Kløvedal Helweg, hvis tegninger giver barnets konstante forundring over voksenverdenen en visuel dimension.

Læs mere og køb bogen her.

Bevægelser formålsløst cirklende af Dan Turèll
Udgivelsesdato: 2016-10-24

 "For en digter som Dan Turéll er skriftproduktionen uendelig, den svinger og skifter ustandselig, snart orienteret udad mod samfund og mennesker, snart indad mod sindet og skriftens egen problematik. Samtidig er forfatteren skubbet ud af focus, og læseren suget ind. Det drejer sig ikke om, hvordan Dan Turéll har det, men om hvad han skriver. Ved at arbejde på den måde får han lavet bøger, som ikke kan læses på den almindelige måde. I postulatform kan det siges sådan her: Den der læser læses. Læseren fragter sin jeg-boble gennem denne mangfoldighed af sider, og ser og føler hele tiden hvad der sker, med bogen og med boblen. Læseren ikke bare føler »noget,« men »føler Sig,« for nu at bruge gamle Ewalds udtryk." 

- Per Højholt (fra Arena-Information ved oprindelig udgivelse af Bevægelser formålsløst cirklende).

Om bogen:
I Chili Turèll og Gladiators række af Dan Turèll-genudgivelser er vi – efter klassikeren Karma Cowboy fra 1974 – nået til Bevægelser, formålsløst cirklende, digte og optegnelser og halvt essayistiske forsøg, alt sammen med den for Turèll karakteristiske strømføring.

Læs mere og køb bogen her.

Låsesmedsfilerne af Halfdan Pisket
Udgivelsesdato: 2016-10-21

★★★★★
"'Desertør', 'Kakerlak' og 'Dansker' fortalte den på mange måder banebrydende fortælling om Piskets tyrkiske fars rejse fra opvæksten i det uroplagede østlige Tyrkiet til et liv som hashpusher på Christiania. Det er et stort, episk-personligt stof og det formidable resultat af en sammenbidt kraftanstrengelse.
'Låsesmedsfilerne' er noget helt, helt andet. Stregen, nerven og uroen er genkendelig, men stoffet er nervøst søgende og ikke uden komik i liderligheden. Ikke et egentligt narrativ, men en samling enkeltstående tegninger, som griber fat i hinanden og fortæller om en søgen efter identitet på flere hylder og planer. En livskrises kviksølvagtige, frit flydende fragmenter."
Politiken, Kim Skotte

"Låsesmedsfilerne (…) er en uregerlig og sitrende fortælling, der vidner om Halfdan Piskets talent som serieskaber. Og i bogen om den rodløse, småkriminelle og febrilsk søgende unge mand ligger kimen til mange af de elementer, der bliver foldet ud i Desertør, Kakerlak og Dansker. (…) I Låsesmedsfilerne er de grundlæggende billeder og idéer ved at blive udviklet og det er med til at gøre bogen til et absolut relevant og interessant værk fra undergrunden, der nu, fortjent, får nyt liv som overgrundsudgivelse."
Atlas, Felix Rothstein

Om bogen:
Låsesmedsfilerne handler om en ung vildfaren og hans rejse frem mod svendeprøven som låsesmed, og hvad deraf fulgte. Enhver seksuel orientering prøves af, sadisme, masochisme etc., indtil alt bliver trivielt, og følelserne for den anden forsvinder. Et forsøg ud i det nekrofile bliver et vendepunkt. En grotesk, pornografisk og ikke mindst humoristisk dannelsesrejse.

Læs mere og køb bogen her.

Fryden af Andreas Pedersen
Udgivelsesdato: 2016-10-27

 "Lyslovende. Andreas Pedersen insisterer stik imod al fornuft på at skrive lykkelige tekster, og, hvad utroligere er, det lykkes over al måde. (...) Ventetiden har vildt nok styrket friskheden – og nyheden – i hans udtryk: målrettet sprudlen.
Åh, at blive hønefuld af fryd!."
Lars Bukdahl, Weekendavisen

 ”Velkommen i labyrinten”, siger Hans Otto Jørgensen om Andreas Pedersens debut Fryden, og jeg siger velkommen til en lang række vidunderlige blindgyder. Det her er litteratur man ikke kan slippe ud af, og det er lige nøjagtigt så skønt, som det lyder."
Modspor

Om bogen:
Hjemmeliv, kærlighedsliv, rejseliv – det er nok de vigtigste elementer i det reservoir, Fryden øser af. Med en klar overvægt i pladsen til hjemmelivet på gården med far og mor og brødrene. Ikke i et nostalgisk tilbageblik, men i kærlighed til hver enkelt nu som før. Fryden er vis, men den er også ung og beruset – måske først af alt beruset, det mærkes helt ned i den enkelte strofe, hvert enkelt velvalgte ord og så opstår der undervejs og tydeligst i rejsedigtene en selvstændiggørelse af det unge menneske.

Læs mere og køb bogen her.

To begravelser og en skilsmisse af Eva Iversen
Udgivelsesdato: 2016-11-10

 ★★★★
“(...) novellerne er skrevet i et træfsikkert og fintfølende sprog med en meget stærk nerve, der med stor smerte indfanger disse mislykkede liv”
Nordjyske Stiftstidende

Om bogen:
En kvinde går igen i alle fire fortællinger i fortællekredsen To begravelser og en skilsmisse. I den første optræder hun som hovedperson i forskellige roller, hun er x-kone, x-tante og x-svigerinde, omtrent reduceret til kun at være x. I den anden er hun plejer på et hjem for ældre demente, og vi oplever både den demente kvindes og plejerens uværdige daglige liv på en institution. I to andre fortællinger ses kvinden, først som jævnaldrende veninde til en kræftsyg kvinde, og dernæst som ven med en drikfældig mandlig kunstner.

Læs mere og køb bogen her.

Jeh suiz un alma af Nadia Josefine El Said
Udgivelsesdato: 2016-11-10

 Hvedekorn har fingeren på pulsen. Nadia Josefine El Said debuterede med en tekst i Hvedekorn i 2010, hvilket allerede dengang afgav positive røster:

"Debutanten Josefine El Said ser lovende ud! (...) Jeg finder El Saids digte gode og interessante som eksempler på sprogformer og med hele den 'fortælling' eller hvad man skal kalde det, der roterer rundt omkring disse indkøbessedler, hele familielivet, socialiteten, men jo også netop dette fremmede, dette mellemrum, særsproget, på vej ind i dansk; noget så superkonkret og banalt som en indkøbsseddel fremstår her poetisk."
- Martin Glaz Serup

Om bogen:
Hvilket navn er jeg? Hvilket ord er du? Hvilken stol er hen? Sådan spørges der igennem jeh suiz un alma. Det handler om at være. Navn, køn, nationalitet, sprog. Eller et (manglende) ord. Om at blive til. En sjæl, et æble eller bogstavet a på et falmet fotografi. Om træer der tilpasser sig skoven eller falder langs jorden.

Man kan kalde det et langdigt, en roman eller en organisme af tekst i billedform. Først og fremmest er det en bog.

 Læs mere og køb bogen her.

Panser af Lea Løppenthin
Udgivelsesdato: 2016-11-18

 ★★★★
"Lea Marie Løppenthin markerede sig med sine debutdigte 'Nervernes adresse' som en dybt original lyriker. I 'Panser' blander hun genrer, og det er stadig dybt originalt."
Politiken, Lilian Munk Rösing

"Lea Marie Løppenthins Panser er en lysende roman, hvor vilde metaforer, overraskende genkendelighed og stilladser af genrekonventioner giver det mest uforståelige en sælsom håndgribelighed."
Atlas

"Panser er næsten som et tankeeksperiment, som driver mig til at reflektere videre over karakterernes dilemmaer; over emner som (tillært) skam og respekt og den måde, vi taler til hinanden og danner fællesskaber på."
Information

Om bogen:
Panser er en roman med indbygget græsk drama af Lea Marie Løppenthin. Dramaet udspiller sig i San Francisco, hvor Ingeborg, Klara, Sophie, Juan, Thomas og ikke mindst Andy, bor. En tragisk begivenhed får koret til at blande sig i menneskenes liv, og dét viser sig at være til alles bedste. Herefter følger en kort dannelsesroman og et brev.
Alt i alt er Panser en gruopvækkende, smuk og morsom fortælling om kærlighed, vrede og panser.

 Læs mere og køb bogen her.

New Forest af Josefine Klougart
Udgivelsesdato: 2016-11-24

★★★★★
“Klougart er eminent til at registrere og formidle med en billedfantasi, der er lige så sirlig som den er voldsom” – Politiken

★★★★
“Rig, dyb og kompromisløs” – Berlingske

“Klougart har skrevet en pageturner af rystende god prosa (…) New Forest er ikke kun Josefine Klougarts bedste roman siden debuten, det er en af de bedste romaner – punktum.” – Information

★★★★
“Med inspiration fra blandt andet digteren Inger Christensen, som romanen direkte og indirekte hilser på flere steder, formår Klougart med ”New Forest” at skabe en bemærkelsesværdig roman om, hvad det vil sige at være menneske.“
– Kristeligt Dagblad

Om bogen:
Bogen – og dens kvinder – insisterer på at det er i opbruddet med de eksisterende myter og i skabelsen af nye fortællinger med flere perspektiver samt i udviklingen af nye sprog at vi får adgang til ny erkendelse. New Forest er en roman om denne kamp. Det er i den forstand en frigørelsesroman. En roman om at forlade noget man elsker, og noget man er – for på den måde at redde sig ud af et brændende hus i tide. En insisteren på at ville leve i en større, mere kompleks verden.

Læs mere og køb bogen her.

SANDALSERIEN:

Horden af Hans Otto Jørgensen

“Georg Brandes-prisen 2015 går til Hans Otto Jørgensen for ’Horden’ og hans læsninger af en række kendte og mindre kendte danske forfattere fra Det moderne gennembrud. ’Horden’ er en fremragende og i ordets bedste forstand personlig og folkelig formidling af et felt og af en række værker. Hans Otto Jørgensen læser tæt, tænker historisk og aktualiserer glemte og marginaliserede forfattere på en vedkommende og original måde og knæsætter således på imponerende vis en ny omgang med det gennemtærskede moderne gennembrud.”

★★★★★
‘Horden‘, med alle sine kanter og knolde, er et i ordets bedste forstand personligt og skarpt livtag med den måde, lidt for mange af os rutinemæssigt omgås og gentager standardberetningen om det moderne gennembrud på. Jørgensen formår på én gang at slå revner i vores briller og at pudse dem godt og grundigt forfra. Og så er han aldrig kedelig.
- Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken

 I det hele taget demonstrerer Hans Otto Jørgensen øjenåbnende sans for alt det, der sprænger kategorier, ikke mindst når han viser radikaliteten hos de kvindelige forfattere og i en vekselgang mellem tema og form udfolder dyb forståelse for de konflikter, de stod i.
- Erik Skyum-Nielsen, Information

Om bogen:
Horden er en bog med digterportrætter fra den periode, vi plejer at forbinde med Georg Brandes og det moderne gennembrud og videre frem gennem symbolismen, det vil sige fra J.P. Jacobsens skelsættende novelle Mogens 1872 til Marie Bregendahls roman En Dødsnat fra 1912.
Med denne samling portrætter forrykker Hans Otto Jørgensen det herskende perspektiv på perioden. Brandes og hans ideale syn på mennesket = manden bliver sat til vægs, mens J.P. Jacobsen og Olivia Levisons flueøjede modernisme gør godt. Så det bliver muligt at læse ud i hjørnerne af hele baduljen af tekst og ikke kun repetitivt i henhold til kanon og rigid genreforståelse.

Læs mere og køb bogen her.

Sommer af Amalie Skram
Udgivelsesdato: 19-02-2016

 "Hans Otto Jørgensen genudgiver to af stjernerne fra sin alternative kanon, Horden; de stråler så skarpt, at læseren skærer sig posthumt."
– Lars Bukdahl, Weekendavisen

Om bogen:
Amalie Skram er kendt for sine romaner, men hendes noveller i Sommer (1899) er ikke meget kendt i Danmark. Her tager hun springet: fra en forholdsvis nøgtern social-psykologisk realisme, drevet af indignation på henholdsvis kvinden og den syges vegne, overgår hun til noget, der mest af alt ligner den gotiske fortælling, som vi kender fra Edgar Allan Poe.

Læs mere og køb bogen her.

I Udvalg af Olivia Levison
Udgivelsesdato: 19-02-2016

★★★★
"Udvalget rummer flere tekster - blandt andet novellerne 'Støv' og 'Anfægtelser' - der tager kvindesagsspørgsmålet op på måder, der er lige så kontante, som de er kunstnerisk interessante. (...) Novellen viser, hvor fremragende Olivia Levison er til at skildre følelser, der er sammensatte og skiftende og skyggefulde."
– Politiken

Om bogen:
Olivia Levison er sin generations bedste tænker. I nærværende udvalg kommer man næsten hele vejen rundt i de kortere prosagenrer. Novelle og essay blandes fx i Støv til en helt ny og, kunne man påstå, privat genre. Sådan som genrespørgsmålet er vitalt for en række andre af tidens forfattere, Knud Hjortø med sine syner, Johannes V med sine myter og Marie Bregendahl med sine billeder. Men Olivia Levison er tidligt ude. Hun er så klog, og man bliver gerne klogere af at læse hende.

Læs mere og køb bogen her.

Spartanerne + Rosa Luxenburg + Berlin af Emil Bønnelycke
Udgivelsesdato: 29-03-2016

★★★★
"Det her er ekspressionisme, så det brænder. (...) "Spartanerne" er klassisk Bønne, udgivelsen er klassisk Gladiator. Det er på ingen måder så skidt, at det ikke er godt for meget."
Kristeligt Dagblad

 ★★★★★
"Disse tre Bønnelycke-tekster er forbløffende stærke argumenter for, hvorfor vi skal huske at genlæse Bønnelycke"
– Politiken, Mikkel Bruun Zangenberg

 Om bogen:
Krigen er ét og det samme. Alle steder og til alle tider. Hvor det unge menneskes identitet nedbrydes og han forvandles til en lille ubetydelig del i det store maskineri. Realismen hersker. Kærlighed og længsel og død står skarpt overfor hinanden. Bønnelycke tvinger med Spartanerne os læsere til at tænke over, hvad krig gør ved ikke bare soldaten, men os alle sammen.

Læs mere og køb bogen her.

Gud mildner luften for de klippede får + hot shots af Mogens Klitgaard
Udgivelsesdato: 2016-09-15

 "Hvem vil ikke læse en roman fra en forfatter med følgende cv? »Dørsælger, landarbejder, tallerkenvasker, tjener, billardmarkør, kontorist, modstandsmand, cigaretsmugler og privatdetektiv."
– JyllandsPosten

Om bogen:
Klitgaard er virituos, han skriver realisme, men sin helt egen form for realisme. Hans politiske ståsted og poetik er uadskillelig. Han skriver et sted: Et sundt demokrati vil altid ligne en byggeplads, en levende groende virksomhed, der aldrig opnår orden. Nej, det er godt at bo på en byggeplads.

Læs mere og køb bogen her.

Vi må være som alt af Henrik S. Holck
Udgivelsesdato: 2016-09-15

"Nu genudgives denne nyklassiker, og man forbavses over, hvor fuld af liv og aktualitet den stadig er."
– Kristeligt Dagblad

Om bogen:
Henrik S. Holck har været ude for længe, det er kun for et fåtal, at han er kult. Debut 1978 med digtsamlingen Vi må være som alt, som Lars Bukdahl har kaldt et hovedværk i ny dansk litteratur. Samme år debuterede Michael Strunge med Livets Hastighed, og de to, Holck og Strunge, udgjorde sammen med F.P. Jac den ny generation i dansk poesi.
Den har længe været uopdrivelig, men nu er den her: Vi må være som alt i Gladiators Sandalserie, hvormed Holck er udråbt til klassiker som et kompliment til den gode smag.

Læs mere og køb bogen her.