"den semi-ironiske mellemvej er også kunstnerisk gangbar" - Veronika Katinka Martzen i leder i Information

Information Jeg bruger min krop som et møbel Veronika Katinka Martzen

Foto: Fryd Frydendahl

I sin leder i Information skriver Katrine Hornstrup Yde om, hvordan Veronika Katinka Martzen i lighed med musikere som Kidd og Gulddreng dyrker parodien i digtromanen Jeg bruger min krop som et møbel. Her kan du læse et uddrag: 

"Man kan sige om filmskoleeleven Anna Juul, at hun i ly af sin fiktive persona, digterparodien Veronika Katinka Martzen, lige nu driller det yngre danske digtermiljø. Juuls satiriske karakter Veronika Katinka Martzen, der løbende er gæst i Radio24syvs Den Korte Radioavis, har nemlig for nylig udgivet ’digtromanen’ Jeg bruger min krop som et møbel. Som led i boglanceringen gav hun et fiktivt interview til Berlingske, hvor hun personificerer fordomme om danske digtere. Selve bogen trækker på og absurdliggør typiske elementer fra dansk samtidslyrik: dyrkelsen af populærkultur som Hammerslag og Taylor Swift, psykisk sårbarhed, bekendelser som feministisk strategi etc. Hermed er der leveret sjov skyts til alle, der ikke kan lide det miljø af digtere, Juul parodierer: Se, de er gennemskuet! Og kritikerne, der også ser styrke i poesien, har stået i den sære klemme: Hvordan kan man vurdere bogen seriøst uden at blive hvirvlet sagesløst ind i parodien. Som beskrevet i fredagens kulturtillæg har danske sangere, rappere og instagramstjerner i løbet af 2010’erne leveret lignende parodier på deres brancher og kolleger."

"Men den semi-ironiske mellemvej er også kunstnerisk gangbar. I stedet for at skulle springe ud som såkaldt ’ (op)rigtig digter’ om et par år, kan hun udvikle sin stemme ved hjælp af det parodiske. Og så kan parodien ses som en udviklingsstrategi frem for skyts mod dem og det, der parodieres. I så fald åbner hendes tvetydige stemme op for muligheder i litteraturen og parodigenren i stedet for at vende dem ryggen."

Læs hele lederen her

    Ældre indlæg Nyere indlæg