"Elastik er ikke en kommentar til vores samtid. Den er samtiden" – POV anmelder!



Foto: Mads Holm

Louise Amalie Juul fra POV har skrevet en fantastisk rosende anmeldelse af Johanne Billes anden roman, Elastik. Juul skriver blandt andet sådan her: "Alice er træt af kusser og kvindekroppe, af fastsættelse og putten-i-kasser. Johanne Bille sætter ord på det. Jeg fælder en tåre, mens jeg læser.". Du kan læse flere uddrag fra den fine artikel lige her. 

"Jeg blev overvældet, vred, lettet, irriteret og ganske forelsket, da jeg læste Johanne Billes nyeste roman Elastik. Overvældet, fordi Bille med sine iagttagelser, beskrivelser og funderinger formår at beskrive mit liv, som jeg ikke troede, andre kendte til det. Vred og lettet, fordi det, der var mit private, pludselig blev offentligt, mindre unikt. Irriteret, fordi jeg godt selv ville have skrevet den. Forelsket, fordi genkendelsen er enorm, og som romanens hovedperson Alice har vi alle tendens til at være Narcissus og forelske os i vores eget spejlbillede."

"Alice[Romanens hovedperson, red.] er selvcentreret, klichéfyldt, forvirret, prætentiøs og egostyret. Utiltalende på en alt for genkendelig måde. Jeg er Alice. [...] Vi er mange, der er Alice."

"Men Elastik er ikke kun en roman for os, der er Alice. Den er en roman der snildt kan tjene til generel oplysning, for den fungerer som et indblik i et kvindesind anno 2018. Det tør jeg godt skrive under på. Alice er forelsket i Mathilde, men knalder med hendes mand. For Mathilde og Alexander sætter kærligheden fri i deres anarkistiske, åbne ægteskab."

"Elastik er ikke en kommentar til vores samtid. Den er samtiden. Elastik foregår nu. På Nørrebro i København i foråret med referencer til den lyd, Facebooks Messenger-app laver, når man sender et enkeltstående hjerte i beskeden. Med kærlig hilsen til forlagskollegaen Josefine Klougart i beskrivelsen af rummet og relationerne i det. Med citater fra sange, vi alle sammen kender, os, der er Alice."

"Elastik er svær at slippe. Den efterlader mig med følelsen af at være blevet set. Og ikke bare set. Gennemskuet. Det er den slags bog, jeg kommer til at læse igen og igen og fylde med æselører (ja, det må man godt, når det er ens egen!), og citere fra og give i gave og anbefale. For den siger rigtig meget af det, der skal siges. Bille har ramt hovedet på sømmet på en ubesværet og oplagt måde."

Du kan læse hele den flotte artikel lige her.