Magasinet Standart anmelder seks Gladiatorbøger

I december sidste år bragte litteraturmagasinet Standart dejlige anmeldelser af seks Gladiatorbøger. Læs uddrag af dem her!

Ida Marie Hedes BEDÅRENDE er anmeldt af Marie Hjørnet Nielsen og hun skriver disse fine ord om bogen:

"'Bedårende' er en hyldest til det levende, det døde i det levende, det levende døde, en hyldest til alle bakterierne, der sikrer menneskets overlevelse, til videnskabeligt fremskridt som fæcestransplantation og endnu ikke opfundne kommunikationsformer. (... )Hede insistere på abjekternes tilstedeværelse og derfor er 'Bedårende' også et modsvar til kroppsforskrækkelsen, hygiejnehysteriet og dødsfornægtelsen. Gennem viltert sprog, der både kan rumme det absurde, humoristiske og til tider overrumplende, bliver kroppen sat fri. De må godt være her, kroppene, selv den væskende, ildelugtende, fødende krop. Den er ikke bare god nok, den er bedårende (...) 'Bedårende gør stort indtryk, og det er svært ikke at blive opfyldt af den livsenergi som Hedes skrift udsender."

Jacob Skyggebjergs JALOUSI får også flotte ord med på vejen af Andreas Askjær Rasmussen, der har anmeldt bogen: 
"Skyggebjergs tredje roman er en kompakt og præcis beskrivelse af et ukurant parforholds undergang (...)
Men de er i det store hele svære at holde af, de to, i al deres irriterende barnagtighed. Hun kan kan ikke lide grøntsager, og han giver hende skylden for sine tømmermænd. Her rammer Skyggebjerg dog plet ved at lade læseren føle lige dele foragt og sympati for hovedpersoner [sic]. På den anden side er de nemlig en kilde til frustration hos læseren i al deres ansvarsløshed og mangel på empati for hinanden og andre. (...) 'Jalousi' er en dygtig modsætningsfyldt kærlighedsderoute, der vækker uro."

Dan Turélls EZRA POUND / WILLIAM S. BURROUGHS / LOU REED. 3 MEDIE-MONTAGER er anmeldt af Søren Rosenberg Pedersen:

"Dan Turéll var aldrig bleg for at vedkende sig sine inspirationskilder og hylde sine helte (...) Forlaget Gladiator har inden for det sidste år genudgivet Dan Turéll-samlingerne 'Karma Cowboy' og 'Bevægelser, formålsløst cirklende', og de fortsætter i den gode stime med artikel- og notesamlingen 'Ezra Pound / William S. Burroughs / Lou Reed. 3 Medie-Montager' (...) Turélls møder med sine helte endte ilde ud. Til gengæld har han efterladt en unik bog med smukke og indsigtsfulde indførsler i tre ikoniske amerikanske skikkelser, som hver især fik indflydelse på Turélls skrivestil og person.

Pia Busks CORINNA OG JEG er anmeldt af Kasper Dam Nielsen:
"Pia Busks nye digtsamling minder læseren om litteraturens evne til at genfortrylle verden (...)
F.eks. genfortryller hun min verden, når hun skriver, at fuglene i morgendisen "plager solen om at stå tidligere op". Det hjemlige gøres fremmed og synes pludselig igen at gemme på hemmeligheder (...) Men faktisk er Busk bedst, når hun lader metaforer fra samme semantiske felt afløse hinanden og billed- og realplaner vikle sig sammen over længere forløb. Et godt eksempel herpå ses i digtet "Soldaten", hvor Busk lader professoren sammenligne dét 'at kæmpe' med dét 'at kneppe'."
Esben Bjerregaard Nielsen har anmeldt Dorothee Elmigers INDBYDELSE TIL VOVEHALSENE, læs to små uddrag fra artiklen her:
"Jorden brænder bogstaveligt talt i Dorothee Elmigers debut "Indbydelse til vovehalsene". Det er dog ikke dommedag, der spøger, men snarere en lokal undergang i form af underjordiske brande
(...) I en af bogens dele har de to søstre besluttet sig for at dele sig op, så de kan dække et større område i deres søgen. Her blander de to søstres stemmer sig - vi hører for første gang Fritzi fortælle - i en serie af fragmenter, som nærmest minder om en brevudveksling... Passagerne er er samtidig så velskrevne, at de transcenderer de ellers nøgterne betragtninger om landskabet, som de flyder over i hinanden. Det er Elmiger når hun er stærkest..."
Rikke Platz Cortzen har skrevet om danske tegneserier, og har blandt andet fremhævet Halfdan Piskets DANSKER-TRILOGI:
"Faktisk har tegneserier også i Danmark i det senere år sneget sig ind på de bonede gulve, og danske tegneserier høster priser ikke kun hos en snæver fanskare, men også på det finkulturelle parnas. I 2015 blev dette endnu mere tydeligt, da Rikke Villadsen og Halfdan Pisket blev tildelt Kunstfondens treårige arbejdslegat. Begge er væsentlige skikkelser i den danske tegneserieverden, og begge har bevidst deres værd med særegne og stærkt læseværdige tegneserier (...) Med sin helt egen streg og stærke symbolisme beretter Pisket om sin far, der kom til Danmark fra Tyrkiet som gæstearbejder (...)Tegneserien er på en gang sårbar og kompromisløs, men er mest af alt nysgerrig efter at undersøge, hvordan mennesket bliver sig selv. Hvem er manden? Hvem er faderen? Hvem er danskeren? Pisket undgår at slå plat på så vigtige spørgsmål og præsenterer i stedet en nøgtern og direkte historie om, hvordan et liv kan tage sig ud."