"Jeg vil gerne give sprog til den smerte, man kan have som efterkommer af mennesker med krigs- og flugterfaring" Shosha Raymond i interview til Goldberg.nu

Foto: Mads Holm

Miriam Katz har interviewet Shosha Raymond for Goldberg. Det er et interview, der handler om Shoshas debutroman Stillezone, om hvordan Shosha har brugt den jødiske arv litterært i sin roman, og om hvordan man som ung må bearbejde sine forældre og bedsteforældres sorg ligeså meget som sine egen. Læs uddrag fra interviewet her.

”Titlen kom til mig, da jeg sad i stillezonen i et S-tog og tænkte over, hvor smukt det egentlig er, at vi sidder der, alene i hver vores verden, men helt tæt på hinanden. Måske rører vi endda lidt ved sidepassagerens arme og ben, men ingen taler sammen. Vi har hver vores individuelle indre liv og er fysisk nære, men totalt fremmede for hinanden”, siger Shosha Raymond."

”Samme nærhed, afstand og stilhed kan man opleve i en familie, hvor man elsker hinanden og vil hinanden det bedste, men ikke altid kan finde ud af at indgå i hinandens liv på en måde, som giver mening og er tilfredsstillende”, siger hun, der i romanen skildrer en dansk-jødisk familie i opløsning, set ud fra den unge kvindelige hovedperson Lilas synsvinkel. Lila forsøger at forstå den betydning, hendes families oplevelser under Anden Verdenskrig har for hendes eget liv, samtidig med at hun bearbejder sine forældres skilsmisse og et nyligt selvmordsforsøg."

”Det har været spændende at bruge det jødiske litterært. Ligesom landbrugsarbejdet, som jeg også har erfaring fra, giver jødisk kultur mig et rigt univers af sprog og referencer, som jeg kan udtrykke mig i.
En beskrivelse af f.eks. en Seder-aften er også en beskrivelse af, hvordan man opstiller dogmer og systemer for at kunne eksistere og have en relation til sin familie. Det bliver et univers af sprog lige så meget som et konkret univers. Et rum inde i mig selv, som jeg kan tage og bruge af”.

”Jeg tror, det handler om at finde ud af, at alle er børn af nogen, også når de bliver voksne. Og at den sorg, vi tager med os fra vores forældre og bedsteforældre, skal bearbejdes lige så vel som vores egne oplevelser. Det er sårbart, fordi det er så tæt på mit eget liv, men det er også derfor, det er vigtigt at skrive om”, siger Shosha Raymond.

”Jeg vil gerne give sprog til den smerte, man kan have som efterkommer af mennesker med krigs- og flugterfaring. Anden Verdenskrig fylder også i yngre generationers liv. Vi mærker eftervirkningerne, men det kan være svært at tale om. I Lilas familie var tavshed bedsteforældrenes og forældrenes overlevelsesstrategi, men hun skal finde sine egne strategier”.

Læs hele artiklen på Goldberg.nu!