"befriende egensindig og fabulerende" - ASH-SHAHEED [Vidnet] får ★★★★★ i Jyllands-Posten
I samtidslitteraturen er det ikke et ukendt rum. Men i ”Ash-Ashaheed [Vidnet]” podes det med en anden erfaringshorisont.
Younes, som jegfortælleren hedder, er søn af marokkanske indvandrere og opvokset i Vestegnens sociale boligbyggerier. Men med universitetsuddannelse og dansk livsstil er han mildest talt – i politikerlingo – velintegreret og har lagt såvel ghetto som moske bag sig.
(...)
Humor og hypoteser
Sekvensen illustrerer noget vigtigt. Nemlig, at ”Ash-Shaheed [Vidnet]” tit og ofte er virkelig morsom.
(...)
Det er syret og pudsigt, men glider over i det knugende og foruroligende, der er grundtonen i romanens afsluttende dele. Her forsøger Younes at finde tilbage til visionens rum, hvilket bl.a. sender ham mod islamisk mysticisme og en københavnsk sufi-menighed (og en, delvis, forklaring på bogens titel). I takt hermed krakelerer tilværelsen. Jobbet ryger, relationerne bliver anstrengte, og det hele kulminerer – umiddelbart – på realplanet med en psykose med en yderst mørk horisontlinje
Når den udlægning føles utilstrækkelig, er det fordi romanen samtidig – ikke ulig Theis Ørntofts ”Solar”, som spøger i romanens tone og struktur – her glider fra det umiddelbart realistiske register til et anderledes ekspressivt og hallucinerende et. Bl.a. rummer bogens sidste sider ikke én, men flere slutninger – en måde at ende romanen på uden et samlende udgangspunkt.
Hvad det betyder – og hvad jeg synes om det – er jeg ærligt talt i tvivl om.
Men fornemmelsen er i hvert fald er både medrivende, dragende og stilsikkert eksekveret. Præcist som ”Ash-Shaheed [Vidnet]” i det hele taget.
Bendahmans debut er et enormt nærværende vidnesbyrd, om end det – i positiv forstand – er uklart, præcis hvad den er et vidnesbyrd om."
Læs hele anmeldelsen her