Pil Dahlerup har anmeldt HORDEN i Danske Studier 2016

Hans Otto Jørgensens alternative litteraturkanon Horden, der modtog Brandes Prisen 2016, er blevet anmeldt af Pil Dahlerup i årets Danske Studier. Læs et uddrag af den flotte anmeldelse her:

"Hans Otto Jørgensen omfatter med sikker psykologisk sans og vågen social indignation de brudte menneskeskæbner, forfattere som fiktionspersoner. Især må hans opvurdering af de psykiske grænsetilstande fremhæves, hos forfattere som Olivia Levison, Betty Borchsenius, Adda Ravnkilde, Amalie Skram, Ingeborg Stuckenberg, Ernesto Dalgas, Johannes Holbek og Helga Johansen. Han dokumenterer overbevisende for de magtstrukturer, især de patriarkalske i familien og de kapitalistiske i samfundet, som knuser disse mennesker. Portrættet af Ingeborg Stuckenberg er et hovedeksempel. Det samlede resultat bliver en veldokumenteret fremstilling af, hvor komplekst og nuanceret verdens- og menneskebilledet har været i den valgte periode. Det bliver aldeles åbenbart, hvor skævt man rammer, hvis det fremstormende, selvsikre og frigjorte menneske alene bliver sat til at repræsentere gennembruddet. Fint alternativt arbejde.

Og dog ligger efter min vurdering Hans Otto Jørgensens hovedindsats et helt andet sted. Min glædes dyb kommer af, at litteratur behandles som det, litteratur er, nemlig kunst lavet af ord. Hans Otto Jørgensen er, som det er fremgået, en sikker tema-læser, men i hans analyser og kunstrefleksioner ser man den tidligere rektor for Forfatterskolen: »At fokusere ensidigt på temaer i litteraturen, er at se bort fra og undertrykke halvdelen af, hvad litteratur er« (s. 37). Hans Otto Jørgensens egentlige indsats er hans analyser af de kunstgreb, hver enkelt af hans mange citater fremviser. Selv for en trænet litteraturlæser er disse analyser øjenåbnende. For litteraturstuderende burde Horden på dette punkt være obligatorisk læsning.

...

Horden er helt igennem en anderledes litteraturhistorie. Alternativ, velorienteret, øjenåbnende, provokerende. Den har sine skævheder, men er det bedste stykke litteraturvidenskab, jeg længe har læst."