'Tempo og Satire' Modspor anmelder Adda Ravnkildes TANTALUSKVALER
Historien om Adda Ravnkilde er af næsten mytisk karakter. I starten af 1880’erne afleverede hun tre romanmanuskripter til Georg Brandes, kort herefter tog hun gift, skar pulsåren over og skød sig selv. Intet mindre. Et klogt og fintfølende efterord af Hans Otto Jørgensen fortæller den biografiske historie, men Jørgensen fastlåser ikke Ravnkildes romanværker i fortællingen om hendes endeligt, i stedet åbner han dem op for interesserede 2017-læsere.(...)
Fortællingen om Elisabeth Due foregår i et Herman Bang-land eller et St. St. Blicher-land, hvor der findes etatsråder, byfogeder, distriktslæger og kammerherreinder, og hvor de spiller l’hombre og ryger cigarer hele tiden. Det er 1800-talsdanmark, hvor herrerne sidder til hest og går med stok, hvor kvinderne er bly og blussende med nedslåede blikke, og hvor bondepigerne er svære, rødkindede og yppigt-struttende af sundhed. Der findes den samme oprørske glød hos Adda Ravnkilde, som der gjorde hos eksempelvis Herman Bang, men Ravnkildes bid er mere direkte og konfronterende:
”Det var en stokkonservativ, bureaukratisk lille by dette Halkøbing. Beliggende på en lille ø, sig selv nok, rig, selvtilfreds (…) Øens beboere regnede deres hjemstavn for den eneste beboelige plet i verden, deres klima for det bedste, deres lovgivning for den ypperste.”
(...) Tantaluskvaler holder tempoet raskt og bidskt hele vejen igennem, den udfolder langsomt og intelligent den umulige kærlighedshistorie, samtidig med at den tematiserer skriften og tidens ulmende kvindefrigørelse. Især dialogen mellem greven og Elisabeth er forrygende, og beskrivelserne af det konservative og selvhøjtidelige øsamfund er ætsende præcis samfundssatire bygget på en provinsverden, som har givet os mange store fortællinger og mange store forfattere – Adda Ravnkilde er én af dem.
Du kan købe bogen her, eller du kan tilmelde dig Gladiator abonnement for 169kr/md, modtage en ny bog hver måned og få 30 % rabat på denne samt alle forlagets øvrige bøger.