Ugens bog! Leif Panduro, Øgledage, fra Sandalserien 🦎 

Ugens bog! Leif Panduro, Øgledage, fra Sandalserien 🦎 

✨Brug rabatkoden; Øglesang, og få 25% på “Øgledage” i denne uge.

Leif Panduros roman Øgledage fra 1961 er spækket med en utøjlelig vildskab ud i øglernes forbudte og tabubelagte tilværelse. At steder og personer navngives ud fra karakteristika – som jegets mekanikfader og karamelmoder – at skriften på den måde åbenlyst styres af fortællerens underbevidsthed, at han dermed åbenlyst, overfor sig selv i hvert fald, i sit bevidste er et med underbevidstheden. Det er et skriftgreb, der stimulerer og underholdende udfordrer – og lader hver sætning, fed af betydning.

I efterordet til Øgledage skriver Klaus Rifbjerg: Nu skriver man “fisse” i avisen og siger det i radioen, det gjorde man ikke, da Leif Panduros “Øgledage” udkom i 1961. Det ville trods alt have vakt for meget postyr, selvom de ny tider var kommet også sprogligt. Men selvfølgelig lod forargelsen ikke vente på sig, for kunne man virkelig tillade sig, hvad Panduro gjorde og skrev om en mand, der sad på lokum for at få trykket sine fortrængninger ud og blive fri for dem? (Læs mere på vores hjemmeside)

 

OM SANDALSERIEN📜

Gladiators Sandalserie er klassikere på kanten. Dansk litteratur fra soltiden til i dag. Principielt set. Det vil sige den litteratur, der udvider undersøgelserne af hjernes geografi. Som rapporterer om nye opdagelser, andre erfaringer. Og som i en vis forstand har gjort arbejdet før os, flyttet grænserne for det normale, så vi ikke behøves at kæntre.

Der er og har igennem godt hundrede år, været en tilbøjelighed til, at litteraturhistorien gentager sig selv. Men med det resultat, at man som menig læser lades i stikken og at mangfoldigheden går tabt. 

På Gladiator vil vi noget andet. Vi vil gøre opmærksom på en hel række glemte forfatteres værker ved simpelthen at genudgive dem. Så de bliver tilgængelige. Så de kan genlæses, så det skøre får plads, så smerten og desperationen har et sted at være. For vi tror, at det som ellers er hjemløs, om ikke andet så for en tid, kan finde hjem i det skønlitterære værk.