Anita Furu om "Mit halve liv" og hendes farmors adoption i 1906

Nanna Boye fra Lokalavisen Frederiksberg har taget en snak med Anita Furu om hendes debutroman Mit halve liv. Snakken falder blandt andet på hendes farmor, som har været inspirationskilde til debuten. Læs et uddrag af interviewet her.

"Bogen 'Mit halve liv', Anita Furus debutroman, er inspireret af hendes farmors skæbne. Ruth, der kom til Danmark som forældreløs flygtning fra Kijev."

"Hun døde i 1989 og blev 89 år, og her fortalte hun lidt om de minder, hun havde fra Rusland." Fortæller Furu og fortsætter:

"Hun fortalte også, at hun meget tydeligt huskede, hvordan hun som barn kom sejlende fra Sankt Petersborg helt alene. Blandt de mennesker, der ventede på kajen i Helsingør, lagde hun mærke til en meget fin dame med en imponerende hat. Og det viste sig, at det netop var hendes adoptivmor.

Jeg måtte også gøre Ruth lidt fiktiv og opfinde noget. Både for at få en rød tråd i historien og frigøre mig lidt fra min farmors historie. Men ' Mit halve liv' var nødvendig for mig at skrive

Bogen handler også meget om at være fremmed i et andet land, og om både at holde fast i rødderne og give slip. Det har slet ikke været tanken, at den skulle passe ind i dagens flygtningedebat. Det er en menneskelig og personlig historie, mere end et budskab, men jeg kan godt se, at mange af temaerne er de samme"

"'Mit halve liv' er en stærk, interessant historisk roman, en velskrevet skønlitterær bog, hvor man får lyst til at vende sider. Det er ikke for meget at sige, at det er en succesrig debut."

 

Du kan læse hele interviewet i Lokalavisen Frederiksberg her