Anmeldelse af Mælk & Blod på 'Bøgernes labyrint'

Jacob Grønlykkes debutroman, Mælk & Blod, er blevet læst og anmeldt på bloggen 'Bøgernes labyrint'. Læs et uddrag af anmeldelsen her: 

"Jakobs forældre er godsejere på Fyn, men det er ikke helt det samme i 1970’erne som i gamle dage. De foretrækker at rejse sydpå og nyde solen. Jakob har hverken lyst til at bo på sydfranske hoteller eller hos broren i dennes hashkollektiv, så han går over på campingpladsen.

Her møder han Smumsi, der påstår at han har slået sin mor ihjel. Det bliver starten på de to drenges odysse, der i første omgang bringer dem til Sønderborg – hvor de møder ringriderkongen og dødeslagteren.

Sidstnævnte, uhyggelige, personage, har det med at dukke op de forunderligste steder på drengenes flugt. Jakob har ikke slået nogen ihjel, men er solidarisk med Smumsi. Men hvor skal de hen? Ned til bjergene er Smumsis ønske, men de har ikke pas med. Og de afledes på grund af deres store hjælpsomhed og retfærdighedssans, selv om de ikke udretter noget – lejemord er i al fald ikke deres spidskompetence. De går om dagen og skjuler sig om natten, Smumsi kan håndmalke, så de får meget mælk og ikke meget andet.

Bogen bæres oppe af de mange spøjse bipersoner på samfundets bagside, fra kvinden der mener at have en månedsløn til gode efter sin afdøde mand, de pruttende brødre – og alle steder ses forfaldne gårde, små landbrug og husmandssteder, hvor jorden er solgt fra til mere entreprenante bønder med snablen i EU’s kasse.

Forfatteren (f. 1960) er en sen og velskrivende skønlitterær debutant, og bogen bygger delvis på hans oplevelse af ændringerne i det danske landbrug. Han har valgt at beskrive det gennem to outsideres øjne, to drenge på flugt, to drenge der modnes på vej ind i en ny fase af deres liv."

Læs hele anmeldelsen her.