Anmeldelse af Organe Remain "Rolsted gendigter, luftigt og jordnært, ukendte Kristus-legender"

Foto: Lærke Posselt

Tue Andersen Nexø har anmeldt Jonas Rolsteds Organe Remain i Information. Læs et uddrag af anmeldelsen her. 

"Rolsted gendigter, luftigt og jordnært, ukendte Kristus-legender. Inden man overhovedet kan overveje om Jonas Rolsteds tredje bog er lidt, meget eller utroligt god, bliver man nødt til at kippe med hatten, fordi den ikke er kæntret, ikke er blevet ynkeligt opblæst eller ufrivilligt komisk."

"Det er legender om Jesus, kunne man sige, fortalt gennem en sansemættet minimalisme, og med fokus på mødet mellem det hverdagslige og det guddommelige."

"Det er ret utroligt, at Rolsteds overtydelige stilgreb - de mærkelige navneændringer, der så åbenlyst skal signalere »fremmedartet« ; den konstante brug af »som« i betydningen »idet«, »da« - ikke føles mere parfumerede. Men de fungerer, de bidrager til bogens både urolige og sikre stemning. Det skyldes, måske, at Organe Remain går ind i sit eget projekt uden forbehold, som om det at gendigte Jesus' liv var det mest selvfølgelige at gøre for en dansk forfatter i dag. Men især skyldes det den rastløshed, der ligger i Rolsteds skrift."

"Og så er der bare noget forfriskende ved bogen. Ligesom Dennis Gade Kofod insisterer Rolsted på at bruge sine knappe sætninger til at skrive et maksimalt fremmedartet indhold frem. Han insisterer på at adskille minimalisme og hverdagsrealisme. I stedet bliver den en måde at puste liv i genrer, der ellers er helt stive i det, hvad enten det er Kofods bornholmske fantasy eller Kristuslegender, som i Rolsteds bog."

Læs hele anmeldelsen her