Anmeldelse: 'En vej ud af tågen' - Kristeligt Dagblad

"Kristian Leths erindringsbog er ikke noget klassisk fader- opgør, intet blodigt hævntogt. Der er heller ikke megen sladder til de sensationslystne. Derimod er det et inderligt lille værk om en elsket fars fatale egoisme. Og om en hel generations svigt"

Ny anmeldelse af 'En vej ud af tågen' i Kristeligt Dagblad. 

"Hvem har ret til erindringen? Til historien om en barndom med svigt og en fraværende far, der allerede har udlagt sin version af familiefortællingen offentligt i romanform og i talrige interviews. ”Narrativet må også tilhøre dem, der blev påvirket af handlingerne. Jeg må kunne leve i dette land,” insisterer Kristian Leth i sin intense lille erindringsbog ”En vej ud af tågen” om at vokse op med, og navnlig uden, faderen, filmskaberen og digteren Jørgen Leth. Landet er memoirelitteraturen, den litterære selvfremstilling, der ellers må siges at være Leth den ældres domæne. Nu træder sønnen ind på scenen og gør fortællingen til sin egen."

(...)

"Men undervejs tegnes også et nænsomt og rørende intimportræt af en mand med et skrøbeligt sind, der ofte græder ud i røret til sin voksne søn. En mand, der ikke alene ikke magter at være far, men ofte heller ikke orker at være menneske. Kristian Leth skriver smerte- mættet, sprødt poetisk – på en gang famlende og målrettet, skarpt og afsøgende. Ikke alle bidder af den fragmentariske tekst falder lige interessante eller litterært vellykkede ud. Men det er tekstens styrke, at den hele tiden insisterer på en ikke-dømmende dobbelthed, på nuancerne og de finere penselstrøg i portrætteringen. At der hele tiden levnes plads til stor ømhed og overbærenhed i en ellers krads skildring." 

Læs resten af anmeldelsen her

Tekst af Kathrine Maria Amann.