Politiken-anmeldelse af HJÆLP: "Skyggebjerg trækker tæppet væk under læseren med sin eksplosive og forførende bastard af en selvbiografisk roman"

"Jacob Skyggebjerg lægger alle kortene på bordet i sin nye roman ’Hjælp’ om et psykiatrisk system, der gør raske til syge. Fascinerende læsning om, hvad sproget gør ved os."

Sådan indleder Alexander Vesterlund fra Politiken sin anmeldelse af Jacob Skyggebjergs roman 'HJÆLP', som udkommer i dag. Du kan læse et uddrag af anmeldelsen her:

"Efterhånden kender man ham nok mest på vildskaben i fortællingen og det både følsomme og brutale i stemmen. Hans fjerde bog, ’Hjælp’, emmer af samme desperate energi, man også så i debuten og senest i ’Jalousi’, der skildrede forelskelsens vanvid. Men denne gang er Jacob Skyggebjerg gået all in på det selvbiografiske. Resten af bogen udfolder et kafkask mareridt, som man ikke umiddelbart ville forbinde med et dansk samfund af i dag, og som for mig er øjenåbnende."

Vesterlund beskriver Hjælps opbygning og den retningsløse logik som han mener kommer til syne i romanen: 

"SOM ROMAN læner ’Hjælp’ sig op ad noget konceptuelt, idet den fremlægger journalnotater fra talrige tvangsindlæggelser samt indskannede dokumenter, som Skyggebjerg har fået indsigt i, og som ud over at tjene som dokumentation også er skrifter, der bliver interessante i fortællingen om ’et justitsmord’, som bogens forside selv kalder det. Denne faste struktur giver bogen et monotont præg, (...) som tjener til at vise, hvordan Jacob er fanget i en retningsløs logik, og som også tvinger læseren rundt i en svingdør mellem fiktion og dokumentation."
Vesterlund afrunder anmeldelsen med disse rosende ord:

"’Hjælp’ fortæller nok først og fremmest om et sjældent og ekstremt tilfælde, der siger noget om, hvor svært det kan være at komme tilbage, når samfundet først har dømt en ude. Som roman betragtet er bogen en eksplosiv og forførende bastard, der trækker tæppet væk under både sig selv og læseren."

Fire hjerter


Hvis du er abonnent på Politiken, kan du læse hele anmeldelsen her.