Charlotte Strandgaard om at miste og om Jomfru Maria som et feministisk ikon

Charlotte Strandgaard Interview

Sarah Iben Almbjerg fra Berlingske har taget en snak med Charlotte Strandgaard om tabet af hendes søn, om tro og om Jomfru Maria som et feministisk ikon. Læs et uddrag af interviewet her: 

"Jomfru Maria er et feministisk ikon, som nutidens kvinder burde spejle sig i. Det mener forfatterinden Charlotte Strandgaard, der har gendigtet evangelieteksterne for at få dem helt derned, hvor den hellige jomfru er en almindelig mor, der har mistet sit barn. Ligesom Strandgaard selv.

»Der er en vrede i al slags sorg«

»Der var noget omkring hans død, der fik mig til at tvivle på min tro [...] Efter Hans' død var der to linjer i Fader Vor, der mistede deres betydning for mig. Det var dem med »ske din vilje«. Fadervor er sådan noget, man har med sig, så det var mærkeligt at miste de linjer.« 

»Der er en vrede i al sorg [...] Min søn tog mange forskellige slags medicin, og selvom vi ikke så hinanden hele tiden, så havde jeg jo en vigtig funktion i hans liv. Og jeg kom til at tænke på, hvad der var sket, hvis jeg var død før ham. Det hjalp mig lidt med at slutte fred med Vor Herre.«"

 

 

Jomfru Maria som et feministisk ikon

Når paven taler, bliver han ofte betragtet som ufejlbarlig, og det er der intet menneske, der er,« siger Charlotte Strandgaard, der ser evangelieteksterne som et mylder af personer, man kan identificere sig med. Netop fordi de er fejlbarlige. Især Maria.

»Man har jo udgivet Grundtvigs prædikener og set, hvordan han har skrevet »husk Maria« i marginerne. Som figur er Maria er simpelthen røget ud af protestantismen. Men hun er jo en feministiske rollemodel,« forklarer Charlotte Strandgaard, der i »Min tro« har omskrevet flere af evangelieteksterne, så de taler direkte til Jesu mor.

»Jeg forestiller mig hende ikke som en kvinde, der stoppede sit liv, da hendes søn døde. Jeg tror, at hun fik flere børn. Jeg tror, at hun var livskraftig,« siger Charlotte Strandgaard."

 

Om tro

Når jeg ikke er kold af tvivl, så føler jeg mig mindre ensom i min tro. Også selvom jeg aldrig hører et svar. Jeg føler oprigtig talt, at jeg deler mine udfordringer med nogen, som ved, hvad jeg taler om,« siger Charlotte Strandgaard.

»Jeg har været meget vred og tabt troen en masse gange. Men Jomfru Maria har jo også prøvet det. Og hun lærte mig også, at den sorg kommer du ikke over. Du kommer gennem den. Vi skal passe på med, at alting bliver forfladiget. Troen er noget særligt, og det må man gerne kunne mærke.«"

 

Hvis du har abonnement til Berlingske, kan du læse hele interviewet her

 Ældre opslag Nyere opslag