"Det er den største præstation: At erindringsbogen på den måde er én lang kærlighedsgerning" - Anmeldelse af 'En vej ud af tågen' - pov.international

"Kristian Leth skriver afdæmpet, klogt og knaldgodt om et kompliceret forhold til sin far, Jørgen Leth"

"Det samme gælder i Kristian Leths fantastisk gode erindringsbog om hans egen berømte, igen folkelige og mildest talt fraværende far, Jørgen Leth. Han skriver helt utrolig godt om at føle sig udenfor og fremmed i verden, på én gang forsonende og samtidig slet ikke, på én gang privat og fælles. Eller han skriver i rummet imellem de to, og ikke mindst derfor er der på bare halvanden hundrede sider, som kan læses af alle, tale om stor erindringslitteratur."

"Her laver han nogle forholdsvis korte, kronologiske nedslag i det tågede landskab, der er hans fortid, men det kommer vi tilbage til. For nu er det nok at indlede med et citat, der samler meget af det, han skriver om. Et citat om en grænseløs mand med et barn, en evige søn:

Min far forlod min mor, mens hun var gravid. Han forsvandt. Tog til udlandet, men var senere i Aarhus hos sine forældre, uden at fortælle min mor om det. Da hun fandt ud af det, ringede hun, men hans mor tog telefonen for ham. Min farmor forklarede min mor, at hendes søn ikke ville have noget med hende at gøre … De blev gift ikke så lang tid efter, jeg blev født.”" 

"Han skriver helt utrolig godt om at føle sig udenfor og fremmed i verden, på én gang forsonende og samtidig slet ikke, på én gang privat og fælles"

(...)

"Kristian Leth troede, han skulle skrive om alt det, han huskede, men han ender med at skrive om alt det, han mistede, savnede, elskede – og om alt det, han har. Han skriver om et svigt fra de voksne, men på siderne er noget ømt og kærligt, jeg i det mindste ikke kan lade være med at læse ind i det alt sammen. Han er som sin far og samtidig slet ikke."

"Det er den største præstation: At erindringsbogen på den måde er én lang kærlighedsgerning – den handler for mig at se først og sidst om betingelsesløs kærlighed – til Kristians egen familie og ikke mindst til den far, der aldrig var i stand til at være andet end en evig søn." 

Læs resten af anmeldelsen her

Tekst af Rasmus Lund Nielsen for pov-international


"Bag tågen gemmer sig noget. Men der er et valg. Enten forsøger jeg at kortlægge det, jeg har glemt. At begive mig ud i tågen. Eller også udskyder jeg det. Igen. Lever videre i uvidenhed. Det er egentlig ikke et valg"
En vej ud af tågen er ikke en roman, det er heller ikke erindringer, pænt ordnet fra en ende af, det er måske et essay. Om at huske det glemte, om at eje sin egen fortælling, om at være far og om at fortælle historier.
Du kan købe 'En vej ud af tågen' her. Pris: 250,- kr.