"Det underdanige og det magtfulde" får fem flotte fodspor i Modspor

Anna Schmidt Andersen fra Modspor, har skrevet en rigtig fin anmeldelse af Susan Simonsens omtalte debut "Det underdanige og det magtfulde".

"Det underdanige og det magtfulde er meget mere end en sladderbog. Udover de essayistiske træk indeholder værket også en stærk kredsen om kroppen som erfaringsgrundlag. Følg eksempelvis denne passage, hvor vi over ganske få sider går fra en beskrivelse af en byld på Simonsens øreflip til en redegørelse for lobbyisternes arbejde på Christiansborg, som afbrydes af vindueskarmsonani hjemme i lejligheden. Herefter følger en beskrivelse af hierarkiet blandt ministre og ordfører, som følges op af en erindring om en alkoholisk onkel. Sådan flettes meget konkrete, personlige erfaringer ind mellem de kritiske betragtninger over den sygelige arbejdskultur på Christiansborg. For ifølge Simonsen er det netop det, den er; syg. (...)

Endvidere sidestilles en kvindekrop reguleret og bedøvet af p-pillehormoner med Christiansborgs kontrollerende reglementer og strukturerDenne sammenfletning af politik og krop er uden tvivl værkets største styrke, og når det fungerer bedst, er det eminent. (...) Denne sammenhæng trækker på en stærk litterær tradition, hvor det (psykisk) syge menneske opfattes som en sund reaktion på et sygt samfund. Finest eksekveret i dansk sammenhæng i Inger Christensens Det (1969). (...)

Mit håb for dette værk er, at et en bredere læserskare får øjnene op for værkets stærke kobling af krop og politik, af poesi og essayistik, og at dagbladene lige klapper hesten mht. udelukkende at vinkle værket politisk. For det er meget mere end det."

Du kan læse resten af anmeldelsen her

og læse mere om selve bogen her