Dorte tog til Bulgarien for at finde sin roman - Interview med Dorte Schou i Dagbladet Roskilde

 

"“Skriv hvad du kender til,” lyder et gammelkendt råd til forfattere.

Det valgte Dorte Schou at se stort på, da hun skulle skrive sin første roman til et voksent publikum. For hvis hun havde fulgt rådet, skulle hendes roman have handlet om en børne- og ungdomsforfatter fra Roskilde, der arbejder på deltid som sygeplejerske på det lokale sygehus.

I stedet har hun skrevet en roman, der foregår i Østeuropa før og efter Berlinmurens fald og har en bulgarsk kvinde som hovedperson. 

“Det her er Balkan”, som er romanens titel, er netop udkommet på Forlaget Gladiator efter at have været flere år undervejs."

(...)

"Dorte Schous søster har en restaurant i Grækenland, og det var her, hun mødte Eli Asenova, en kvinde fra Bulgarien, som arbejder der i sommerhalvåret.

– Som forfatter er jeg altid på jagt efter historier, og gennem min søster hørte jeg den ene mere utrolige fortælling efter den anden om Eli fra min søster. For eksempel om dengang hun lånte penge af mafiaen, så hun kunne holde en fest for sin søn. Både Eli og min søster er, på Balkanagtig vis, gode til at få en underholdende historie ud af det, der er svært i livet, siger hun.

Efterhånden gik det op for Dorte Schou, at der kunne ligge en roman gemt i Elis livshistorie, så hun spurgte, om hun kunne få lov at bruge den."

(...)

"– Som forfatter er det min opgave at sætte mig ind i et andet univers og se, hvad jeg får øje på. Men jeg føler også en stor ydmyghed over at skrive en anden persons historie og være solidarisk og respektfuld over for hende, siger hun.

Romanens titel har Dorte Schou fra sin græske svoger, som plejer at sige “Det her er Balkan”, når han har diskussioner om kulturforskelle med sin danske hustru. På samme måde er Dorte Schou sig uhyre bevidst om, at hun fortæller en historie fra Østeuropa set gennem skandinaviske briller."

Læs hele interviewet her

"Det her er Balkan" kan købes her

 

<div style="position:relative;padding-top:max(60%,326px);height:0;width:100%"><iframe allow="clipboard-write" sandbox="allow-top-navigation allow-top-navigation-by-user-activation allow-downloads allow-scripts allow-same-origin allow-popups allow-modals allow-popups-to-escape-sandbox" allowfullscreen="true" style="position:absolute;border:none;width:100%;height:100%;left:0;right:0;top:0;bottom:0;" src="https://e.issuu.com/embed.html?d=l_sepr_ve_det_her_er_balkan_4078decda9e3ac&u=forlagetgladiator"></iframe></div>