En forvrænget dannelsesfortælling

ATLAS har anmeldt Låsesmedsfilerne, som er Halfdan Piskets første udgivet tegneserie. Den er fra før Dansker-triologien, og indeholder dermed netop flere af de emner, der bliver udfoldet i hans senere tegneserier.

Atlas fokuserer på dannelsesfortællingen i tegneserien, den moderne helgenskildring og det satiriske narrativ:

Låsesmedsfilerne er en slags forvrænget dannelsesfortælling om en ung mand, der kæmper med sig selv og med tilværelsen og bogen er gennemsyret af en ironisk grundtone – men det er en ironi, der er mere bitter og fortvivlet end den er sjov og satirisk. Det er litterært grundstof og Halfdan Piskets tegneserie har en hel del til fælles med nogle af den europæiske litteraturs ældste fortællinger. Der er spor af både myte, fabel og de middelalderlige chansons de geste om riddernes bedrifter. Men Låsesmedsfilerne er måske mest af alt en moderne helgenskildring. I den tidlige kristne kirkehistorie udviklede helgenskildringerne, eller hagiografien, sig til en genre, hvor historieskrivning flyder sammen med fortællinger og legender. Og ligesom hagiografiens skildrer martyrier og mirakuløse helgengerninger beskriver Låsesmedsfilerne sin hovedpersons liv som vekslende mellem magt og afmagt, ofring og besejring. Hos Halfdan Pisket er helgenen bare ikke from, og martyriet ikke religiøst.

Så hvis du endnu ikke har fået læst Låsesmedsfilerne, men var vild med Dansker-triologien, så har du noget godt i vente.

Køb bogen her.

Læs hele anmeldelsen her