"En måde at være i verden på" - Interview med Marina Cecilie Roné

Marina Cecilie Roné udkommer med sin nye novellesamling Om rovdyr og andre realiteter her på forlaget den 2. september. Vi har stillet forfatteren en håndfuld spørgsmål om bogen og skriveprocessen, læs med herunder. 🎤⬇️

Hvad kan læseren se frem til i Om rovdyr og andre realiteter?

Jeg prøver at huske tilbage på, hvad jeg selv så frem til, når jeg satte mig ved et bord og skrev novellerne. Der er altid en længsel efter at løfte sig ud over de første og måske mest indlysende byger af følelser og meninger og tilpasninger og se, hvad der også er. Hvordan man også er menneske. Om det er dét, læseren møder i novellesamlingen, kan man jo ikke vide, men jeg håber, der står en dør på klem.

Hvordan har det været at skrive Om rovdyr og andre realiteter?

Det har været indlysende, hvis man kan sige det sådan. Uforceret. Jeg hviler i at skrive, og jeg ved også, at jeg ikke behøver at skrive bøger. Jeg fandt ud af, at det er et virkelig godt sted at skrive fra. I det hele taget et godt sted.

Hvorfor begyndte du at skrive, og hvordan har du udviklet dig som forfatter?

At skrive, at male, at lave skulpturer, det er en måde at være i verden på, som har fulgt mig, siden jeg var meget ung, endnu ikke voksen. Jeg er enormt taknemmelig for, at jeg opdagede det eller at dét opdagede mig.

Hvad er din skriverutine? Hvor skriver du henne, og skriver du hver dag?

Jeg kan godt lide at gå direkte fra sengen og ind i atelieret og male om morgenen. Og jeg kan godt lide at skrive fra ved 5-tiden om eftermiddagen og frem. Jeg står tidligt op og er sjældent noget værd efter 9 om aftenen. Indimellem er det faktisk omvendt, især i sommerhalvåret, hvor lyset ikke er noget, man løber efter hele tiden. Jeg er ikke særlig sart med hvor, så længe jeg har adgang. Køkkenbord, skrivebord, havebord, hjemme eller i udlandet, det er lige meget.

Hvad læser du for tiden?

Jeg læser Hilda Hilst, en Gladiator udgivelse, som jeg er meget glad for, og som jeg intet kendte til, før jeg åbnede den. Den læser jeg kun om morgenen. Så læser jeg Rachel Cusk i små doser, og krimier efter 9 om aftenen, Minette Walters for eksempel.

Hvad arbejder du på nu? Søren Ulrik Thomsen lærte mig engang, hvordan man svarer på det spørgsmål: Ikke noget. Jeg arbejder ikke på noget. Så har man styr på tropperne.

Om rovdyr og andre realiteter handler om den pagt, vi indgår med hinanden. Og som vi værner om, kæmper for og så imod, forråder, føler os begrænset af og fortabt uden. Om at have hinandens ryg, have et sted at sove uden frygt. Og om bagholdsangrebet. Mødre, fædre, børn, søskende, elskende, venner, naboer rystes eller ryster andre i novellerne. Det er de historier, vi ikke fortæller hinanden, Roné tager fat i.

Marina Cecilie Roné debuterede i 1990 med novellesamlingen Ud af et skød og har siden udgivet adskillige anmelderroste og, af læserene, meget værdsatte novellesamlinger og romaner. Den seneste udgivelse er romanen Det skete, som udkom i 2010. Det er et privilegium som forlag at udgive Ronés nye novellesamling Om rovdyr og andre realiteter.

Køb bogen her