"Det er en tiltrængt udfordring af den danske litteraturkanon": ATLAS bogtillæg har anmeldt Madame D'Ora

Jonathan West Carstensen har anmeldt Johannes V. Jensens roman Madame D'Ora i ATLAS bogtillæg. Læs uddrag fra fra Carstensens artikel her:

"Johannes V. Jensens glemte amerikanerroman Madame D'Ora er blevet genudgivet af Forlaget Gladiator. Det er en tiltrængt udfordring af den danske litteraturkanon."

"Romanen faciliterer det gammelkendte møde mellem naturvidenskaben og okkultisme, som man også finder i Goethes Faust og August Strindbergs alkymistiske besættelse i Inferno. I Madame D'Ora er mødet dog tilføjet et parodiserende element: Gennem det okkulte jagtes både tilværelsens mening og ungpigeskørter."

"Bagerst i bogen har forlaget samlet et udvalg af “Varietémyter“, og det er myterne og de lyriske passager, der for alvor binder Madame D'Ora sammen."

"Myteudvalget i udgivelsen spejler harmonikasammenstødet af vitalitet og forfald i Madame D'Ora, den “Livets og Dødens Duet“, der synges i myten Knokkelmanden. Det er et spændende greb at medtage disse korte, lysende tekster, for de udfolder på flere måder romanen. Myterne beskæftiger sig nemlig med de helt store linjer i tilværelsen – menneskers håb og brudte løfter, fortid, nutid og fremtidsindvirkning på hinanden – kondenseret så meget, at hver linje i fortællingen står og dirrer lyrisk."


Du kan læse hele artiklen i ATLAS bogtillæg.