Helena Thau: "Et oprør mod det rene, pæne og kontrollerede samfund"

Fotograf er dygtige Mads Holm

Stine Astrup Saugmann fra Information har lavet et smukt interview med debutantforfatter Helena Thau, som fortæller om naturen som en levende organisme og ensomheden ved at være alene i den: "Der er meget få rare ting ved at rejse alene."

"I december 2012 kastede hun sig ud i et oprør. Et oprør mod det rene, pæne og kontrollerede samfund, som hun og hendes opdragelse var forankret i. Hun drog sydpå alene og brugte ni måneder med at vandre og blaffe igennem Grækenland, Albanien og Makedonien i håbet om at udfordre og finde sig selv." Sådan indleder Astrup Saugmann sin artikel og spørger Helena Thau ind til naturen:

"»Mange ser naturen som et sted, man kan gå hen for at restituere sig, kan bruge af og tage materialer fra. Men naturen er jo et levende væsen, som har sin egen vilje og et liv, som man også skal respektere.

Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle bruge naturen eller interagere med den. Jeg følte mig enormt ensom i den, og jeg tror, det skyldes, at den er et væsen, som kan afsky en, hvis man er fremmed.

Det var på denne rejse, jeg for første gang følte mig så alene i naturens vold.« siger Helena Thau."

Astrup Saugmann skriver sådan om ADRIEN, som er Helena Thaus debutromen der udkommer 22. februar: "Romanen er skrevet ud fra Helena Thaus egen forelskelse, og det traume, hun oplevede det var at blive afvist. Men også om en kærlighed til den levende natur, der til trods for sin fremmedhed formåede at invitere hende ind i oplevelser, som hun ikke har kunnet finde i Danmark."

Når Helena Thau følte ro og lykke i naturen var: "Når jeg fik den gave, det er at se en ørn svæve på himlen, geder, der klatrer rundt på lodrette klippevægge, eller at møde en skildpadde på vejen. Det er universets gaver, synes jeg."  

Du kan læse resten af artiklen her