Fem fine fodspor i Modspor til norske Bjørn Arild Ersland

Originalsproget Provinsrealisme

Gladiators samarbejde med Pelikanen tiltrækker sig i disse dage en del opmærksomhed i den danske presse. Tidligere har Jyllands-Posten, NetAvisen, Politiken og Berlingske bragt artikler om projektet. Nu er det så blevet anmeldertidsskriftet Modspors tur til at anmelde den norske roman "Store hendelser i liten skala". Om at læse på originalsprog skriver Modspor: "At læse denne roman på originalsproget er egentlig bare en fornøjelig påmindelse om hvor tæt vores to sprog ligger på hinanden. Derudover bidrager originalsproget også på charmerende vis til romanens yderst vellykkede provinsrealisme."

Modspor giver fem fodspor til Bjørn Arild Erslands debutroman "Store hendelser i liten skala".

Læs uddrag af anmeldelsen her:

"Jeg skal i denne anmeldelse ikke blotlægge Arnes illusioner fuldstændigt, men jeg må afsløre, at han er en af de mest underholdende fortællere, jeg længe har mødt, idet en af romanens største fornøjelser netop er at afsløre Arnes enorme selvbedrag. Arne er en meget pertentlig og ordentlig mand, men han er også selvhøjtidelig, og i hans eget hoved pustes hans bedrifter som bibliotekar op til utrolig størrelse. Men så er der altså også et eller andet med lidt for meget rødvin i hverdagene, en kone der har købt egen lejlighed i København, og pensioneringen ikke mindst, der vist ikke er helt frivillig.

(...)

På overfladen er romanen er overmåde let og komisk, men det til trods, er den konstant ved at skvulpe over med alvor og tragedie, først og fremmest pga. Arnes store selvbedrag. Emnet ”kommunikation” ligger Arne meget nært, og det er fint formidlet af Ersland på et mere subtilt plan gennem telefonanekdoter fra Arnes barndom, mens hans manglende selvironi skriger anderledes tydeligt til himlen, når han roser sin egen evne til at opfange kommunikation. Kommunikation (eller mangel herpå) tydeliggøres også ved netop at lade Arne være bibliotekar; sprog som kommunikationsform gennemlyses i værket, hvor også Arnes virke som spirende digter får lov at spille en betydelig rolle. Arne er et finurligt, irriterende og rørende bekendtskab i Erslands debut som voksenromanforfatter, en debut der er underholdende, syleskarp og en lille smule uhyggelig."

Læs hele anmeldelsen her