Fire stjerner i Kristeligt Dagblad til Inge Pedersens Vejen går gennem luftenKristeligt Dagblads Claus Grymer har anmeldt Inge Pedersens Vejen går gennem luften og giver romanen fire flotte stjerner! Læs et uddrag af anmeldelsen her: 

"Romanen begynder med, at hovedpersonen i en tilstand af forventning blandet med betænkelighed bryder op fra sit barndomshjem for at læse til lærer - formodentlig på det seminarium, der ikke mere findes i Ranum.

Hendes varmt skildrede far, der er brandmand, kører hende dertil i en brandbil.

Den livslystne, iltre pige, der viser sig at gå med digterdrømme, bliver hurtigt en del af fællesskabet med de øvrige studerende og erfarer, at " hjemme" ikke behøver at være et rum i et hus, men også kan være et sted inde i én selv." 

Men som Grymer fremhæver har Pedersens roman også en mere dyster og tragisk side. Især i spørgsmålet om kvindefrigørelse og ensomheden i at bryde med datidens sociale tabuer: 

"Vi er i det hele taget langt fra forestillingen om ungdommen som sorgløshedens tid. Den kvindelige fortæller, som vi tidligere har kunnet møde i romanerne " Og halsen af en svane" og " Til Amerika", oplever " den største tomhed, der kan være i et menneske".

Den krise, som hun gennemlever, udløses af en provokeret abort foretaget på et tidspunkt - midt i 1950' erne - da et sådant indgreb var i strid med loven. Derfor er hun henvist til at lide i ensomhed, hvilket uden tvivl forstærker krisen." 

Her på Gladiator er vi glade for Grymers grundige læsning af bogen, og ikke mindst denne flotte afslutning, der på en enkelt linje flot opsummerer en del af de kvaliteter vi finder at være helt særlige i lige dette værk: 

"Det er en tæt roman skrevet af en sprogbevidst digter, et nedtonet, ægte virkende hverdagsdrama, stille og indtrængende." 

Så kort og præcist kan det siges!