Fire stjerner til To begravelser og en skilsmisse

 

JyllandsPostens Jon Helt Haarder har læst Eva Iversens fortællekreds To begravelser og en skilsmisse, der udkom i efteråret. Læs et uddrag af hans flotte anmeldelse her:

"Lort. Vi snakker ikke så meget om det et sted som her. Ja, der er den svenske børnebog "Bajsboken", og Knausgård har forstås skrevet det der essay om at skide, men han har også et godt øje for de væv, der udgøres af vores kødelighed og det sociale. Det vi kalder virkeligheden. Ellers ikke så meget om lort i litteraturen og litteraturkritikken. Men den bedste novelle i denne novellesamling handler altså om det.
De fire noveller har samme hovedperson.
I "Elise" er hun sygehjælper for denne gamle dame.
Hver morgen kommer hun ind, forklarer først, ligesom alle andre morgener, hvem hun er, inden hun begynder at rengøre Elise, der dingler rastløst rundt med overfyldt ble. Og lort alle mulige andre steder, i hovedet, i gardinerne, under neglene. Fidusen er, at Iversen ikke udpensler scenariet, men lader lorten være den stinkende dagligdag, den er - for den, der skider, og den, der gør rent.

"Afføring" er ordet, og mens man som læser kommer med rundt i plejehjemslejligheden, går det op for en, hvor fundamentalt socialt et tilsyneladende privat fænomen som kropslige udsondringer faktisk er: De, der ikke udsondrer på de rigtige steder på de rigtige tidspunkter, stødes ud af det sociale. På en måde maler novellen et portræt af familieformer i det senmoderne ved at smøre den brune masse ud over Elise, hendes lejlighed og sygepasseren: Gardinerne skal de pårørende selv sørge for at få renset - det er svigerdatteren, man her kontakter - kroppen tager hjælperen sig af."