"Guldet er hovedpersonen i et vanvittigt mesterligt eventyr" ♥♥♥♥♥♥ i Politiken

Matthias Dressler-Bredsdorff i har weekenden anmeldt GULDET af Blaise Cendrars i Politiken. Han giver bogen ♥♥♥♥♥♥ - og det kan vi godt forstå.

Du kan læse et uddrag af anmeldelsen her:

"Blaise Cendrars' 'Guldet' er en vanvittig rejse ind i1800-tallets amerikanske massepsykoser. En tempofyldt romanvildelse for eventyrere."

"Cendrars' påfund er at fortælle historien om Historien som et drama uden psykologi. For hvor romanen umiddelbart drejer sig om Suters skæbne - et enkelt virkeligt menneske i massen, der står oprejst i sin »magtesløsheds ruiner«, på hvis skuldre »en flig af verdenshistorien er faldet ned« - så er den egentlige hovedperson, den egentlige aktør, guldet selv."

"I sit efterskrift til romanen kalder den spektakulært oversættende Troels Hughes Hansen Cendrars' stil en form for Walt Whitman-inspireret »støvsugerprosa«, der indoptager alt omkring sig."

"Cendrars sanser, ser, indfanger - og så jerner han ellers videre med sin vilde sans for timing. Mellem kommaer opstår og forgår hele stater. At se dem falde i Cendrars' lille mesterstykke er et udelt privilegium."

Du kan læse hele Politikens anmeldelse her


 ★★★★ - Nordjyske

"Og nu kender jeg den så også - og stor tak til oversætteren og efterordsskribenten Troels Hughes Hansen for det! - i den schweizisk-franske avantgardepoet, skrønefortæller og eventyrer Blaise Cendrars' 150 sider lange og lige så elskelige og letlæste romanversion Guldet fra 1925." - Weekendavisen

Om Bogen: Guldet er den forunderlige historie om general Suter, der erobrer det frodige Californien, bliver verdens rigeste mand, men brat og styrtende mister det hele igen. Tempoet er højt! Dampkedler, anløbsbroer, savværker, plantager skyder op. En drøm tager form. Et kontinent fødes. Men knap er Amerikas fødselsskrig døet hen, før et nyt skrig krænger sig op gennem halsen på den halve klodes forbrydere, lykkejægere, eventyrere, svindlere og drømmere: Guld! Der er guld på Suters jord! Dirren, vildelse, hallucination. Guldfeberen hærger. Den lægger alting øde. Suters skæbne er nok tragisk, men i Cendrars' glubske prosa antager den sansevilde dimensioner, der vrider og flår den hele verden pivåben. 

Køb bogen i Gladiators webshop!