"Hendes fortabelse gør også, at hun opdager, hvem hun selv er"

Foto: Mads Holm

Felix Thorsen Katzenelson fra Politiken har interviewet Johanne Bille om hendes nye roman 'Elastik' med henblik på den usympatiske jegfortæller Alice. Du kan læse et uddrag her

"Hvem er denne Alice?
» Hun er en ung kvinde, der har det svært i sin krop, i sit parforhold og i samfundet. Hun har især svært ved at forholde sig til sit køn og den indflydelse, det har på den måde, andre mennesker møder hende på. Men der er også noget interessant ved måden, Alice opstod på«

Hvordan det?
»Jeg var egentlig i gang med at skrive en helt anden roman, da Alice opstod. Hun overtog en af karaktererne. [...] Og så var det, at den her Alice-karakter trådte frem. Jeg gav hende et navn og en krop, og jeg gav hende lov til at tale. Hun er bærende for historien, samtidig med at hun er en usympatisk og ikkehandlende karakter – jeg kan godt blive ret sur på hende«.

Hun var altså både uønsket og nærmest uelsket. Hvorfor skal hun så have en bog?
»Jeg har overgivet mig til Alice, og det ligger der også en usikkerhed i. Jeg skammede mig først over at skrive den klynkende stemme frem.

Men kan man lære noget af hende?
» [...] ligesom Alice har vi nogle gange lyst til at sætte os på gulvet og skrige og græde over uretfærdigheden. For mig har der været en styrke i at skrive den destruktivitet frem og erkende, at den kan føles frisættende i øjeblikket. [...] Hun er ikke en udviklingens karakter, hun er for selvdestruktiv, men hun opdager nogle strukturelle årsager til hendes foragt for sit eget køn, og det mener jeg helt klart, at der er noget opbyggeligt i. Det er her, jeg håber, læseren kan lære noget om at lytte til sin indre vrede pigestemme. Den lille pige har evnen til at afsløre nogle større ting, og vi bliver til zombier, hvis vi glemmer at lytte til hende« "

Du kan læse hele interviewet her