"Bendahman er beat" - Information

Foto: Lasse Uttrup

Kamilla Löfström har anmeldt Jamal Bendahmans Ash-Shaheed [Vidnet] i Information. Læs et uddrag her:

"[...] det er let at mærke et levende menneske i skriften. Bendahman kalder sin hovedperson Younes, og både han og forfatteren er født i Marokko og opvokset i Danmark, men det er ikke en eventuel autofiktion, en 1:1-læsning, der optager mig, men Bendahmans æstetik og frie skrift.

Han skriver skramlet og ligefremt. Han er fri til at flippe ud i sære syn med grønne larver og ørkenberbere, fri til at springe fra DK til Marokko. Det er endda, som om Bendahman har gjort sig fri af almindeligt udbredte forestillinger om, hvad god og skøn litteratur er – den der er gennemarbejdet og varieret f.eks., Bendahman er måske ligefrem sluppet af med sin forfatterforfængelighed.

Når man så ramler ind i en af hans dybt originale sammenligninger, f.eks. her hvor folk til en koncert med The Master Musicians of Jajouka bliver sammenlignet med »bøjer i havet med deres små subtile bevægelser til musikken«. Ja, så opleves de sammenligninger som ægte guld og giver ægte glæde, fordi de pludselig er der som Ginsbergsk spontanpoesi.

Bendahman kan selv være rock and roll, men allermest er han beat. Det handler om måden, han skriver på – og den utilpassethed, han skriver om."

Læs hele anmeldelsen her.