"Jalousi [er] en god, trøstesløs og bitter forfaldsfortælling uden antydningen af optimisme." - Klaus Rothstein, Weekendavisen

Kimen til det smadrede liv

Klaus Rothstein anmelder Jalousi i Weekendavisen:

"Jalousi er inddelt i to dele. Første del hedder »Eufori«, og det ved vi jo godt, hvad er: lykke, velvære, begejstring. Anden del hedder »Dysfori«, euforiens modsætning (...) HPs dysfori er næppe kun en »kortvarig forstemthed«, men en psykisk invaliderende sortsyge (svenskernes svartsjuka er et perfekt ord). 

(...)

Men naturligvis er volden et vendepunkt, virkelig godt beskrevet på denne måde: »Det betyder noget, da det første slag falder. Det er som en atombombesprængning, det jævner alt omkring sig med jorden og efterlader et krater, et ufrugtbart område, hvor alt det, der var før, for evigt er lavet om. Livet muterer i det ufrugtbare område.« HP hedder sandsynligvis Hans-Peter, men hedder Samsine noget andet, end Samsine(...)? Det underlige, dukkeagtige navn er vellykket og velplaceret til denne sårbare pige, der er omgærdet af sådan en uheldsvanger undergangsstemning - som det hedder om hende i romanens begyndelse: »Hun drages af det smadrede liv - eller: Hun har kimen til det smadrede liv i sig.«

Med Jalousi er forfatterskabet(...) tilbage i mere trygge rammer, hvor Jacob Skyggebjergs stil og sprog hører hjemme, nemlig i den rå storbyrealisme, hvor en fortabt ungdom af small time crooks og misbrugere hutler sig igennem de udsigtsløse dage.

Det smadrede liv, med andre ord. Som sådan er Jalousi en god, trøstesløs og bitter forfaldsfortælling uden antydningen af optimisme."


Hvis du tilmelder dig Gladiators abonnementsordning i april måned, får du Jacob Skyggebjergs Jalousi og Hans Otto Jørgensens REVOLUTIONÆR for kun 169,-. Som abonnent får du ovenikøbet 30% på ALLE Gladiators øvrige bøger!

Køb Jalousi eller tilmeld dig Gladiator abonnement nedenfor

 


 

 

 


 Se Gladiators øvrige bøger her: