Joakim Vilandt: Masken og Cassandra

Joakim Vilandt fortæller om sin maske og tilknytningen til CASSANDRA
Den 24. august udkommer Joakim Vilandts vilde debutbog Cassandra.
Cassandra er en bog af kontraster i kor, der kan læses forfra, bagfra, tilfældigt eller som opslagsværk. Den består af en samling af fem korte skildringer af verdens dans mellem udvikling og undergang og har både spor af poesi, korttekst, prædiken, essayistik og profetiske syner. Hver tekst er opløst i et anakronistisk særsprog:

"See Følge. Jeg kunde mumle saa mange varme Bjæff om det rige Skin, det gyldne Grums fran Solnedgangen, der kæles nedad i den graa Mark kaldet asfalt, mellem de polerte Mure."

Når Joakim Vilandt læser op fra bogen, tager han en speciel maske på - en maske, der betyder meget for ham og som også har tilknytning til de tematikker, debuten Cassandra drejer sig om. 

Joakim Vilandt fortæller: 

"Min maske er en variant af pestlægemasken, der blev anvendt i Venedig under den sorte død. I 1300-tallet troede mange, at sygdomme spredte sig gennem miasma - en form for dårlig eller ond luft. Maskens næb blev fyldt med urter, så den luft, lægerne indåndede, lugtede godt - og da miasma lugtede skidt gik de ud fra, de ikke kunne smittes med masken på." 

"Jeg fik masken, da jeg var 15. Jeg var på en helt almindelig turisttur med min familie, hvor jeg gik med klipklappere gennem Venedig. Vi fandt en butik med håndlavede masker - og derfor er mit næb skævt, malingen broget, og der er masser af buler i. Jeg hængte den op på væggen, da jeg boede i min fars kælder. Jeg var bange for den om natten, og jeg elskede den dengang som den dag i dag,” fortæller Joakim Vilandt.

Ifølge Joakim Vilandt er miasma ikke blot magiske bakterieskyer:
"Den sorte død blev af mange opfattet som Guds straf for menneskets synder. De groteske dyremasker var på sin vis et forsvar mod Guds vrede over menneskets hovmod, fråseri, dovenskab og selvdestruktive moral," forklarer Joakim Vilandt.

Adspurgt om hvorfor han tager masken på, når han læser op, svarer Joakim Vilandt:
"Måske er der således visse ting, jeg eller Cassandra beskytter os imod. Måske tager jeg afstand til visse ting i dagens Danmark, en tid hvor menneskelige handlinger utvetydigt gør skade på mennesket selv. Måske er det derfor, jeg skriver en bog med irrationel prædiken og profeti, hvor omslaget viser får i skyggen af en vindmølle."
Foto: Sofie Amalie Klougart