Johanne Kirstine Fall shortlistet til Bogforums Debutantpris

48 forfattere, det er det højeste antal, der nogensinde har været indstillet til Bogforums Debutantpris. Ud af disse 48 er Johanne Kirstine Fall og 'Der er altid nogen at befri' iblandt de fem, som juryen har valgt at shortliste. Motivationen lyder således:

"Der er altid nogen at befri er et helstøbt portræt af et menneske, der er bange for at miste kontrol. Som ikke bare ønsker at dø, men ønsker at forsvinde helt uden at efterlade en krop. Med en overbevisende dobbeltbevægelse skaber Fall med sin roman et klaustrofobisk rum, som er indtaget af en ung kvindes anoreksi. En dobbeltbevægelse, fordi man på den ene side håber, at denne kvinde vil undslippe sygdommen, men fordi man på den anden side ikke har noget imod at være i det rum. Tværtimod.

Fall skriver den psykiske lidelse frem med knivskarp humor og en diskret ironi, der aldrig bliver udstillende, men som insisterende prikker til en hovedperson, derpå en og samme tid vil ud af og blive i sin spiseforstyrrelse, og som konstant forsøger at snyde sine læger, men ikke formår at snyde sig selv.

Det er en roman, der opleves voldsomt i al sin lavmælthed. ”Jeg oplever ikke mig selv som dramatisk”, siger hovedpersonen Katrina. Nej, hun kaster ikke med møblerne. I stedet registrerer hun det nære: farven på en dør, lyden af en kuglepen, der skubbes hen over en bordplade; det er en uhyggelig påmindelse om, at vi befinder os i en akut, alarmerende tilstand. På samme måde benytter romanen sig af en konstaterende nøgternhed, når selvdestruktionen og psykosen indtræffer. Som når det er en varulv og ikke et menneske, der kommer og giver hende piller. Romanen formår stilistisk overbevisende at foretage en umærkeligt glidende overgang fra virkelighed til syner. At lade psykosen være næsten klinisk nærværende. Dét er uhyggeligt. Det er uhyggeligt godt skrevet frem. Der er altid nogen at befri er et psykologisk stærkt portræt af et ungt, sygdomsramt menneskes forsøg på både at forsvinde fra og at være til i verden."

Foruden Johanne Kirstine Fall er de øvrige shortlistede forfattere:

Thomas Korsgaard med "Hvis der skulle komme et menneske forbi"

Liv Nimand Duvå med "Vi er vel helte"

Tina Høeg med "Nye rejsende"

Karen Strandbygaard med "Se ikke væk"

Hos Gladiator krydser vi fingre for Johanne Kirstine Fall og 'Der er altid nogen at befri' frem mod Bogforums åbning fredag d. 10. november, hvor vinderen udnævnes.