"Kampskrift båret af vrede" - Hans Otto Jørgensen nomineret til Politikens Litteraturpris 2020

Hans Otto Jørgensen er med sin roman 'Dead Man Walking' nominerert til Politikens Litteraturpris 2020. Læs et uddrag af artiklen her: 

»Det er helt vildt, vi har et samfund, som tillader, at man bliver kørt over, når man har brug for hjælp«. Indignationen formuleres i klare og kontante sætninger i Hans Otto Jørgensens ' Dead man walking', der beskriver forfatterens egen brors konkurs med familiens gård. Det er en lige så ilter og idiosynkratisk tekst, hvor klimakrisen mest findes som noget, man beskylder de hårdt arbejdende landmænd for, og som ikke ønsker at lade en eneste øko-fascist gå fri, som det er et direkte henvendende og debatterende kampskrift, der ved, hvad en liter mælk koster. Det er historien, der risikerer at blive efterladt i de tomme lader, men som her trækkes ind i lyset, en lille tragedie, der har alt at gøre med de økonomiske strukturer i samfundet, hvor det helt almindelige liv på gården fra 1950 og frem bliver indhentet af markedskræfter og effektivisering.

' Dead man walking' er en form for solidarisk autofiktion med gården som hovedpersonen, der til sidst står afsjælet tilbage, da myndighederne kommer og tømmer den for køer og nærmest også tager den friske luft og selve livet med.

Sådan føles det i hvert fald i Jørgensens kapitalismekritik, der viser, at god litteratur også kan være gjort af ensporet vrede og kompromisløs loyalitet: »Hvis de havde kunnet værdisætte familieliv og fritid og kreativitet og stolthed og frihed og arbejdsglæde og den rene luft, de indånder, og fuglenes sang og rævens gøen og frøernes kvak og udsigten over fjorden, så havde de taget det med«. ALEXANDER VESTERLUND.

Læs hele artiklen her.