Kristina Nya Glaffey i Dagbladet Information

Kristina Nya Glaffey var dobbelt op i lørdagens Information!

I et interview af Emil Eggert Scherrebeck talte hun om ”Mor og Busser” bøgerne, herunder ægteskabet som konstruktion og lesbiske livserfaringer.

”Ægteskabets udformning er jo ikke naturgivent. Det er en kulturel konstruktion. Og en central diskussion i bøgerne [”Mor og Busser” og ”Mor og Busser skal skilles”] går da også på, hvorvidt man som lesbisk absolut skal efterabe den oldgamle heteroseksuelle ægteskabsinstitution - som de ti bud altså stadig har stor indflydelse på. Altså om man bare skal lege mor, mor og børn. Eller om man skal forsøge at finde nogle andre veje.”

”Mor og Busser” skal skilles, som udkommer d. 29 september, er en skarp, humoristisk og ekstremt underholdende undersøgelse af ideen om kernefamilien fortalt fra barnets perspektiv, der ofte stiller de helt rigtige spørgsmål. Sandheden skal man høre fra børn og fulde folk.

Herudover kom Kristina med et relevant og interessant indspark i appropriations-og identitetsdebatten, i artiklen ”Ma man låne andres identitet i litteraturen?” af Liva Johanne Ehler Molin, som havde snakket med mange fantastiske (omend uenige) forfattere om emnet, herunder Kaspar Colling Nilsen og Mette Moestrup. For kan vi skrive om erfaringer, vi ikke selv har? Er det i orden, som skønlitterær forfatter, at tilegne sig stemmer, perspektiver og bevidstheder i ens bøger, som man ikke selv har adgang til? Kan en hvid heteroseksuel mand skrive om at være sort lesbisk kvinde? Og selv hvis han kan, er det så noget han bør? Har han ret til det?

”Jeg tror, at man skal have en form for mellemværende med det andet perspektiv, man påtager sig. Hvad det mellemværende så kan bestå i, kan være meget forskelligt. Hvis man ikke har det, kan det hurtigt blive en form for eksotisk staffage, og det er selvfølgelig dybt fornærmende.”

Læs begge artikler via nedenstående links og bestil bøgerne her på hjemmesiden:

https://www.information.dk/kultur/2016/09/maa-laane-andres-identitet-litteraturen

https://www.information.dk/kultur/2016/09/lesbiske-livserfaringer-altid-almenmenneskelige