Litteratursiden: "ingen lades upåvirket tilbage, allermindst læseren."

Cecilia Dybris Marini fra Litteratursiden har anmeldt Jacob Skyggebjergs roman DER GÅR MIN KLASSELÆRER. Du kan læse et uddrag her:

Foto: Marco Grimnitz

"Skyggebjerg portrætterer med popkulturelle og samfundsmæssige markører udkantsdanmark omkring år 2000, hvor ingen lades upåvirket tilbage, allermindst læseren." 

"Hovedsporet er Erlings, men sidesporene er mindst ligeså interessante og fletter sig snedigt sammen med Erlings udvikling. Vi følger blandt andet livet som elev i de store klasser gennem både de bebumsede bøller Skvajjer, Kasper Nielsen og Thomas André, og gennem veninderne Mira og Nina. Sidst men ikke mindst er vi med helt derinde, hvor det gør ondt, hos skolens ultimative mobbeoffer Stig. De magtfulde tyranner fra skolens ældste klasser tramper bogstaveligt talt rundt på de yngre elevers svagheder og udnytter generelt andre og hinanden for forgodtbefindende. [...] Man fornemmer, Løsning er en klaustrofobisk provins, der opsluger al kreativitet og alle, der stikker ud."

"Musikken er også med til at forstærke følelsen af de formålsløse køreture rundt på landet, i en udpint bil og med en fyr fra de store klasser, eller virker som baggrundsstøj fra nogle overstyrede computerhøjtalere, mens flokken af drenge nervøst og usagt kæmper om at være gruppens alfahan."

 "For efter en læseoplevelse fyldt med karakterer, der stjæler, snyder, lyver, drikker, ryger og generer hinanden i et væk, er jeg oprigtigt i tvivl om, hvem der er romanens største synder? Er det mobberne, den Humbert Humbert-inspirerede klasselærer eller den voksne, der ser væk fra mobberiet?

Måske er forbrydelsen i virkeligheden begået af det svigtende fællesskab i det lille samfund."

Du kan læse hele anmeldelsen på Litteratursiden.dk 


Lektørudtalelse: "Formidabelt skrevet, med humor og skarphed. [...] Stor anbefaling. Køb!."  

 Nordjyske: ★★★★ 

 Berlingske: ★★★★★ "Den rene kulsorte fornøjelse" 

 Politiken: ♥♥♥♥ "Underholdende og genkendeligt, alt for genkendeligt, tidsbillede med en besk eftersmag af fornedrelse og karryketchup."

 Kristeligt Dagblad: ★★★★ "Jacob Skyggebjerg er en mester til at beskrive syg afhængighed, og hans skildring af folkeskolelæreren Erlings besættelse af en skolepige er tøjlesløs."  

Om bogen: Løsning, 2000. Den livstrætte folkeskolelærer Erling er blevet ramt af forelskelsens sindssyge. Subjektet: Eleven Mira i den niendeklasse, han er klasselærer for. Pludselig findes der en mening med tilværelsen, og i følelsernes og sansningernes voldsomme rus, glemmer han sit ansvar overfor såvel eleverne, som overfor sin hustru Irma, der intet aner om alt det, som foregår i ham. Den nye verden, han pludselig er blevet en del af.

Du kan købe bogen i Gladiators Webshop