Madame D'Ora: "Jalousi, kønskamp og kærlighedstriangler"

Mikkel Bruun Zangenberg fra Weekendavisen har lavet et fint skriv om genudgivelsen af Johannes V. Jensens Madame D'Ora fra Sandalserien, som Zangenberg kalder: "Forlaget Gladiators herlige og vigtige Sandalserie."

Zangenberg finder også noget helt særlig i værket af Johannes V. Jensen, men har lidt svært ved at kategorisere, hvad det helt præcist er:
"Noget af det interessanteste i verden er, når virkeligt gode forfattere kommer i legehjørnet.

Madame D'Ora er en sær spøg. På den ene side er det en klassisk, tidlig jensensk tribut til Amerikas fart, teknologi, elektricitet, storby og videnskab; her ikke set fra Memphis Stations trinbræt, men durk placeret midt i Manhattans brølende, urbane virvar, (...) På den anden side er det en tyk, hæsblæsende parodi på alt muligt litterært forgængerstof - på kærlighedsromanen, på Dostojevskijs psykologiske realisme, på krimien. På den tredje side er det - indlejret i romanens ubændige flirten med kitsch og melodrama - en trist beretning om et ægteskabs mørke forlis. På den fjerde side er det et selvbevidst flabet og muskuløst eventyr, hvor sproget spiller hovedrollen."

Men én ting Mikkel Bruun Zangenberg er helt sikker på er at: 

"Genudgivelsen af en marginaliseret Johannes V. Jensen-roman er et kup."

Se hele anmeldelsen i Weekendavsien, sektion 3, Bøger