"Man kan godt have normal vægt og stadig have en spiseforstyrrelse"

 

I DRs podcastserie "Tynd og glad?" deltager forfatter Johanne Kirstine Fall i afsnit 2:8, hvor vært Alberte Clement Meldal og forfatter Johanne Kirstine Fall  taler om det at tage kontrol over sin egen krop og angsten for at miste den. Under billedet kan du læse et uddrag fra podcasten.

I Johanne Kirstine Falls debutroman "Der er altid nogen at befri" følger vi Katrina, der bliver indlagt for sin spiseforstyrrelse. I den selvstændige efterfølger "Om natten havet" er Katrina udskrevet fra Odense Universitetshospital. Herefter begynder hun et selvdestruktivt misbrug af sex og stoffer. 

  

 

Hvorfor er det så vigtigt for hende [Red. Katrina] at blive tynd?

"Jeg tror det handler rigtig meget om kontrol. At der måske er nogen ting indeni hende som hun ikke kan kontrollere, og derfor kan hun kontrollere noget ydre. Det der er så spændende ved at blive tynd, også i den virkelige verden, er at man får en fornemmelse af, at kunne kontrollere sit sind. At sanserne på den måde dæmpes."

Hun er meget optaget af, Katrina, i romanen af dyre lækre tasker og tøj, som hun sidder og finder på nettet. Hun kigger også i dameblade. Hvordan vil du beskrive skridtet fra at være normalt optaget af smart tøj og se slank ud, til den syge form for optagethed af kroppen og tyndheden?

"Jeg tror ikke, at man kan lave sådan et punkt, hvor her skiller det. Jeg tror, at alle slags spiseforstyrrelser er så specielle og individuelle, når man har dem. Man kan godt have normal vægt og være overvægtig og stadig have en spiseforstyrrelse. og man kan godt være meget meget tynd og ikke have en spiseforstyrrelse.

Jeg tror, der er et enormt stort fokus ude i den virkelige verden på, at hvis du er undervægtig eller meget undervægtig, jamen så har du en spiseforstyrrelse. Hvor jeg tænker det i virkeligheden mere handler om et mind-set. Når det fylder for meget i dit hoved, med mad og madindtag og tanker om mad og motion og hvordan man kan kontrollere alt muligt, så er der nogen spiseforstyrrelsestendenser. Så jeg tror helt klart det handler om, hvordan man forholder sig til det."

 

Det der er med den nye roman [Red. Om natten havet] er, at misbruget på en måde fortsætter, men nu med omvendt fortegn. Nu er hun sindssygt grådig Katrina, på stimulanser og hun søger på alle måder at mærke kroppen, men gennem vold og stoffer. [...] Hvad er forholdet mellem den her masochistiske trang, som kommer heftigt til udtryk igennem hele romanen og så spiseforstyrrelsen?

"De er på mange måder meget ens, eller hvert fald har oprindelse i det samme stof. Det at have et forskruet forhold til sin krop, man enten nogen gange slet ikke vil mærke den eller vil mærke den i ekstrem grad. Det er den her ambivalens mellem gerne at ville mærke, men ikke at ville mærke, som jeg synes er spændende.

Jeg synes også, at det er meget spændende i forhold til virkeligheden. Det at der er rigtig mange, det er mit indtryk hvert fald, som spejler sig i hinandens kroppe og er meget optaget af, hvordan kroppene ser ud, hvordan vores og andres kroppe ser ud og hvordan man kan optimere sin krop. Jeg kan godt tænke, at der ikke er mange mennesker som går helt vildt meget op i at mærke, hvordan kroppen har det."

 

Hør hele podcasten "Tynd og glad?" på dr.dk

  


Om natten havet

♥♥♥♥♥

"Falls eminente sprog og talent for fortællingen fik mig til umætteligt at læse videre."
  - Litteraturformidleren

"En afsindig barsk, smukt skrevet og velkomponeret roman"
  - Litteratursiden

"Men ikke mindst er det en modig roman, og Johanne Kirstine Fall er en frygtløs forfatter."
  - BogprofetenDer er altid nogen at befri

★★★★
"
Falls velskrevne roman giver os en nøgtern indlevelse i den anorektiske logik med plads til både den stille gråd, den lille latter og den analytiske eftertanke."
Politiken

"Der er altid nogen at befri minder mig om en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst: Tove Ditlevsens selvbiografiske narkomani-roman, Gift.(...)"
- Weekendavisen

★★★★
"Det er stærk, forfærdelig læsning, der heldigvis er så velskrevet, at man ikke har lyst til at lægge bogen fra sig, selvom man bliver dårlig." 
 Nordjyske Stiftstidende


Køb 'Der er altid nogen at befri' i Gladiators webshop