★★★★ - Nordjyske Stiftstidende anmelder Hans Hedegaard Andersens FEM DAGE FOR ROSE

 

Nordjyske Stifttidendes Anne Skov Thomsen anmelder Hans Hedegaard Andersens anden roman FEM DAGE FOR ROSE. Thomsen skriver under overskriften 'En ung mand og havet':

"Fem dage for Rose er et helt almindeligt stykke hverdagsrealisme -eller det er i hvert fald den følelse, Hans Hedegaard Andersen stædigt fastholder i sin anden roman. Sproget gør aldrig noget stort væsen af sig. Det holdes afdæmpet og jordnært, tæt ved de personer, det skildrer."

"Synsvinklen tilhører, med få afstikkere, Simon, en ung mand i sin bedste alder, som bor i Esbjerg med kæresten Laura. Han underviser på handelsskolen og holder foredrag rundt omkring om matematiske principper i kunst. Hun er jurist og seriøs indtil det besatte med sin optræning til en ironman."

"Magtbalancen i forholdet hælder faretruende langt til Lauras side på en måde, som ikke kun kan tillægges problemerne med at blive gravide, men i lige så høj grad Lauras humørsyge facon og Simons underlegne behov for at holde hende i et godt lune."

"I et gunstigt øjeblik på ferien i Florida får Simon dog alligevel lov til at bestemme, at de skal bruge en dags tid på at sejle båden Rose, tilhørende et amerikansk vennepar, fra én havn til en anden. Det starter som de fleste situationer i parforholdet godt, men kører så helt af sporet, da motoren sætter ud undervejs. Og her, ude på åbent vand, under en truende himmel og udsat for vind og vejr, er det, at hverdagsrealismen afløses af et mytologisk stof; en mandens kamp mod naturen."
"Det er, som i Hemingways ikoniske " Den gamle mand og havet", en kamp på liv og død, hvor ukendte kræfter tager over i mennesket, når det står over for sin egen mulige undergang."
"Vandet som symbol for drukning af gammelt og genfødsel af nyt er en velkendt størrelse i fortællinger på film og i bøger, men i " Fem dage for Rose" får temaet en næsten komisk drejning."
"Hans Hedegaard Andersens anden roman er en vedkommende fortælling om ødelæggende parforholdsmekanismer i en moderne tilværelse og om at træde i karakter, ikke bare som mand -hvilket ville være kedeligt -men som menneske."

Du kan købe bogen her, eller du kan tilmelde dig Gladiator abonnement for 169kr/md, modtage en ny bog hver måned og få 30 % rabat på denne samt alle forlagets øvrige bøger.