Politiken: ♥♥♥♥ "En parade af voldsomme hændelser"

Politikens Benedicte Gui De Thurah Huang har anmeldt Emilie Parsbæk Skibdals debutroman 'Smitte gennem hud og luftveje'. Læs et uddrag af anmeldelsen her:

Foto: Lærke Posselt

"En ung kvinde, som for nylig er blevet mor, får konstateret kræft. Den ulykkelige meddelelse fører hende tilbage til Femø, hvor hun kom som barn, for hvem ved, måske kan øen i Smålandsfarvandet gøre hende rask igen? Hvis ikke, kan hun i hvert fald genkalde sig det allerede levede liv gennem fortællinger om slægten og erindringer fra barndommens land. Så forholdsvis enkel er handlingen i Emilie Parsbæk Skibdals debutroman med den ildevarslende og (vistnok uoverlagt) aktuelle titel, ' Smitte gennem hud og luftveje'.

Trods fortællingens enkelhed måtte jeg flere gange bladre tilbage for at få greb om den, for Skibdals prosa er lyrisk med stort L, og hvor alvorlig fortællingen end er, så er det billeddannelsen, der fører an.

[...] Det er, som om Skibdal med romanen har skabt sit eget wunderkammer af voldsomme og chokerende hændelser, der følger i hælene på hinanden. Og en sådan samling er helt i tråd med romanens øvrige inventar, der rummer alt fra sølvrangler, tørrede bryllupsbuketter og afdødes løsøre til det samlede udtræk af præparater fra Medicinsk Museion.

Skibdal er betaget af ophobningen, overfloden, ansamlingen, og den fascination forstår jeg. Men som læser bliver jeg aldrig klar over, hvor jeg bør hvile blikket."

Læs hele Politikens anmeldelse her.