'Smerten må ikke blive et våben' - Ny artikel om Kristian Leths nye bog fra Politiken

»Smerten må ikke blive et våben«

"For to år siden begyndte Kristian Leth at gå til jiu-jitsu. Efter noget, man næsten kan kalde et livslangt tilløb."

"Han har ikke tal på, hvor mange gange han faktisk er gået forbi det lokale jiu-jitsu-center i Brooklyn, hvor han bor med sin familie, og flygtigt har tænkt på dengang, han som dreng gik til taekwondo."

"Måske var det tid til at kaste sig ud i en kampsport igen?"

"Da han en dag i 2019 endelig tog sig sammen og gik gennem døren for at melde sig ind, blev han taget venligt imod. De var »supersøde« og sagde, at de regnede med, at han ville komme en to-tre gange om ugen."

»Inde i min hjerne tænkte jeg bare: Hvad taler den usle mandsling om, har han ikke noget liv? To til tre gange om ugen?! Hvad fuck tror du? Jeg har tre børn, og min kone har et arbejde!«.

"I dag træner Kristian Leth fire gange om ugen og er »fuldstændig besat af det«."

(...)

Ret til sin egen historie

"Kristian Leth er sådan et menneske, der hele tiden gør sig tanker. Han søger forklaringer og leder efter sammenhænge. Han har stor respekt for »en grundig jungiansk analyse«, men ved også, at en god forfatter stopper, før han kommer til at forklare teksten. Det dræber enhver tekst."

"Derfor er det mig, der som læser trækker linjer rundt i bogens små firkantede tekstruder og påpeger, at der er forbløffende lidt vrede mellem linjerne. Ikke at det er skrevet i forsoningens udglattende ånd, men der er scener nok til, at jeg får hidset mig lidt op undervejs."

"Der er fortællingen om, at Kristian Leths far forlader hans mor, da hun er gravid med Kristian Leth, og ikke vil være der ved fødslen."

"Der er episoden, hvor Ekstra Bladet ringer Kristian Leth op for at høre til hans fars operation. En operation, som Kristian Leth ikke ved noget om og derfor må ind på Ekstra Bladets side for at læse om."

"Og så er der bemærkningen, som Jørgen Leth giver i et interview med Politiken, hvor han fortæller, at han led af voldsomme depressioner tidligere og derfor ikke kunne være der for sine børn. Men »mine børn har tilgivet mig«, siger Jørgen Leth."

Læs resten af artiklen her

Tekst af Simon Lund 

Foto af Tilde Døssing Tornbjerg