Stort interview med Jacob Skyggebjerg i Politiken

I fredags bragte Politiken et stort interview med forfatter Jacob Skyggebjerg om hans nye roman Jalousi. Læs et uddrag af interviewet her: 

"JEG ER FÆRDIG MED AT VÆRE VRED"

Ligesom hovedpersonen i Jacob Skyggebjergs nye roman, 'Jalousi', har forfatteren selv oplevet jalousien i et parforhold for fuld udblæsning. At skrive bogen, der udkommer på mandag, har været et gennemgribende sorgarbejde.

Udenfor på kajen i Nyhavn spiller en jazzduo lette toner til den grå eftermiddag.

I kælderen på det døgnåbne værtshus Hong Kong derimod er musikken mere aggressiv. Det er her, i Hong Kongs fugtigtrøgfyldte lokaler, vendepunktet indtræffer i Jacob Skyggebjergs nye bog, ' Jalousi'; det er her, hele miseren tager sin begyndelse for bogens hovedpersoner, HP og Samsine. HP når aldrig herned, men nu sidder vi her altså, Jacob Skyggebjerg og mig.

»De er ude at fejre HP's fødselsdag.

Samsine vil på Hong Kong, men HP gider ikke følge med i det her meningsløse jeg-er-20-år-og-jeg-vil-videre-ræs.

Han er syg og træt og sulten og har det ad helvede til. Han vil hjem. Det er her, jalousien har sit afsæt, for inden han tager hjem, når han at se ' Helten', en ung knægt, springe ud af en taxa med en Mokai i hver hånd«, fortæller Jacob Skyggebjerg, mens vi får serveret fadøl af en stor skaldet mand i dynejakke.

»Samsine hopper i med begge ben.

Hun har jo hørt om sådan nogle typer i popmusikken og tænker: »Hov, det er jo sådan en Puff Daddy-type, der kommer hoppende der«. Hun forsvinder efterfølgende og kommer så med sine usammenhængende forklaringer«. Men tager Samsine hjem med den Mokai-drikkende helt? Er hun HP utro, eller foregår det hele i hans hoved? Vi ved det ikke, men HP forsøger at finde svar, mens han fortæres af den altfortærende jalousi.

Romanen falder i to spor: det bærende og relativt opbyggende, hvor vi følger HP og Samsines udvikling, fra de mødes første gang; det andet, en række indlejrede e-mails, der skildrer deres skænderier efter den skæbnesvangre aften på Hong Kong. Det er dømt til at gå galt - fra start.

Romanen har Jacob Skyggebjerg dedikeret til Mikrobib, alle hans ekskærester i én, fortæller han, da han har tændt en cigaret og tænkt længe over det.

Bogens forside prydes af en pilgrimskirke tronende på en lille ø i den slovenske sø Bled - et yndet fotografimål.

»Det spejler Samsines eventyragtige billede af deres forhold. Ingen kan trænge ind til dem. Det er deres slot og deres fæstning - et psykologisk kammer«. Men som sagt: Det går galt. Jacob Skyggebjerg vil ikke sætte lighedstegn mellem sig selv og HP, men alle hans bøger bygger på levet erfaring - eller et »sammensurium af erfaringer«, som han siger.

Med ' Jalousi' virker det, som om du vender tilbage til den slumromantik, der prægede din debut, ' Vor tids helt'. Imellem de to udgav du den satiriske ' Hvad mener du med vi'. Er den en parentes i forfatterskabet? »' Hvad mener du med vi' var et forsøg på at give folket det, de vil have - letbenet underholdning - og at vise, hvor latterligt det danske folk i bund og grund er. Den nåede desværre aldrig ud til de folk, den var skrevet til«. Komedien er forbi, men der er ikke noget strategisk i, at universet nu igen ligner det, vi så i debuten. Sådan arbejder han ikke.

»Historierne kommer til mig og beder om at blive skrevet. Jeg er bare et medium for materialiseringen af de nødvendige fortællinger. ' Jalousi' er en tilbagevenden til den verden, vi så i ' Vor tids helt', ja, men det var en historie, der blev pålagt mig at skrive. Det samme med ' Hvad mener du med vi' - jeg befandt mig midt i den her forbandede sitcom, som det danske samfund er«. Pålagt? »Jeg var i et forhold, hvor jeg oplevede jalousien for fuld udblæsning. Som Henrik Bjelke (dansk forfatter, red.) skrev engang: »Folk, der skriver uden at drive djævle ud, uden at have den motivation.

Hvad skal andre med deres ragelse?«. Jalousien er sådan en djævel, et pak onde ånder, der sidder på ryggen af én og maltrakterer ens liv«." 

Du kan læse hele interviewet her