★★★★ til "Store hendelser i liten skala" i Berlingske

Jeppe Krogsgaard Christensen fra Berlingske har skrevet en fin anmeldelse af norske Bjørn Arild Erslands "Store hendelser i liten skala" og giver bogen ★★★★.

Læs et uddrag af artiklen her:

"Vi spiller altid hovedrollen i vores egne liv. Også selvom der set udefra ikke sker noget særligt, og selv om vi ikke fremstår som noget specielt.

Det synes også at være en af pointerne i Bjørn Arild Erslands »Store hendelser i liten skala«, der er første udgivelse i en prisværdig udvekslingsaftale mellem to forlag, nemlig norske Pelikan og danske Gladiator. Fordi de, som de skriver, tror på »et fælles bogmarked og en fælles litterær offentlighed i Skandinavien«. Josefine Klougarts »New Forest« udkom således ikke bare i Danmark for nylig, men også i Norge, og Erslands »Store hendelser i liten skala« altså i hjemlandet og her. Og den er et godt bud på en roman på norsk, som danskere kan forstå: Sproget er stramt, nøgternt, uden nævneværdige spil på specifikt norske betydninger og beskriver desuden en virkelighed, der er let genkendelig.

(...)

Det er romanens mest interessante greb: En mistanke om, at det, Arne tænker, er ude af trit med realiteterne. At konen er træt af ham. At chefen har fyret ham. At den unge forfatter ikke nænnede at slagte hans digt.

Det er alt sammen op til læseren at tolke, præcis som Arne tolker alle begivenheder i sit liv på en måde, der for mig at se ligner selvbedrag.

På den måde bliver romanen en vemodig læseoplevelse, selvom Ersland bestemt har sans for det tragikomiske i, at Arne - som alle os andre, vel -spiller den store hovedrolle i sit eget liv, men tilsyneladende er statist i alle andres."