Vice laver stort interview med Susan Simonsen

Journalisterne står for tiden i kø for at interviewe Susan Simonsen i forbindelse med udgivelsen af hendes debutbog: "Det underdanige og det magtfulde". Denne gang er det magasinet Vice, der har talt med hende.

Det er blevet til et længere interview som du kan læse uddrag af her:

"Susan Simonsen kalder selv sin bog for et vidnesbyrd. En kritik af et system, af en politisk kultur, der modarbejder det humane. Og som langsomt er ved at undergrave det demokrati, vores samfund beror på. (...)

Men bogen rummer ikke kun en kritik af det politiske miljø på Christiansborg. Den gengiver også en lang række personlige hændelser mellem hende selv og navngivne politikere og chefer. Om kontorchefen og den prominente politiker, der pludselig dukkede op på den bar, hvor Susan Simonsen arbejdede, hvilket, ifølge forfatteren, kun skete, fordi hun den aften var klædt i et udfordrende og stramtsiddende politikostume. Om politikere, der bagtaler andre politikere og nedgør deres evner for lukkede døre. Om ministersekretærer, der ikke værdiger deres ansatte et blik men kun lefler for cheferne. Om ministeren, der insisterer på at se hendes tatoveringer. Og om en kultur, der er præget af paranoia, fastlåste hierarkier, selvhævdelse og magtbegær. (...)

"Der er mange ting, der er galt. Hele Christiansborg er bygget op omkring en intern logik, der kun handler om at få de andre ned med nakken. Man bruger alle de parlamentariske redskaber, man har til rådighed – samråd, § 20-spørgsmål, debatindlæg – til at sabotere regeringens arbejde og køre ministrene trætte, så man selv kan få magten tilbage. Det er det eneste, det handler om: magten – no matter what. Der er ingen moral, ingen vilje til at samarbejde eller skabe god politik. Det er en selvdestruktiv form for demokrati, som ikke gør noget godt for nogen," siger hun.

Susan Simonsen mærkede løbende, hvordan det usunde arbejdsmiljø påvirkede hende. Hvordan hun mistede sit selvværd, sin forståelse for, hvordan man behandler andre mennesker, og hvordan hun fik spændinger i nakken og sad med knyttede hænder og fødder, når hun kom hjem.

Susan Simonsen ved godt, at bogen er kontroversiel. At hun formentlig brænder mange broer ved at udlevere fortrolige samtaler og udstille en kultur, som hun gennem to år selv har været en del af i. Flere af de personer, som optræder i bogen, har allerede skrevet til hende og spurgt, hvad hun skriver om dem. (...)

Du refererer blandt andet fra et møde, hvor din kontorchef i Venstre fortæller om en kvinde, han har været utro med, og om et andet, hvor Søren Pind sender dig et liderligt blik. Hvorfor er det relevant at have med?

"Fordi det er en del af kulturen. Jeg har valgt at skrive om det hele – også om sexismen og om de usunde hierarkier. Det er alt sammen med til at skabe et miljø, som ikke er holdbart. Og det synes jeg skal frem, så vi kan tale åbent om det," siger hun. (...)

I virkeligheden er der brug for en revolution, mener Susan Simonsen. Af den måde, hele det politiske system er indrettet på, og af den måde, vores politikerne tænker og arbejder. Af den måde, medierne og borgerne er med til at opildne en kultur, der hylder det kyniske magtspil og fastlåser det politiske system efter et sæt spilleregler, der kun skaber mere af det samme. Derfor er hele bogens sidste kapitel formuleret som et opråb:

De giver jer det, I gerne vil have.

De giver jer det, I gerne vil have.

Kan I ikke se det?

I er medskyldige i demokratiets forfald.

KOM NU

"Vi har alle et ansvar. Det her er ikke noget, som politikerne kan gøre selv. Det kan de slet ikke. Det kan jeg simpelthen ikke se for mig vil ske," siger Susan Simonsen. (...)"

Du kan læse hele artiklen her

og læse mere om selve bogen her