To Gladiator-forfattere shortlistet til debutantpris

 

Andreas Pedersen og Mette Zingenberg udgør to ud af de i alt fem udvalgte debutanter, der er shortlistet til Munch-Christensens Kulturlegat, Danmarks største debutantpris.  

Litteratursiden.dk, som er partner i debutantprisen, skriver om udvælgelsen af Andreas Pedersens Fryden:

"Andreas Pedersens digtsamling Fryden kredser om livet og skriften: ”det sker at jeg bare ligger og læser/glemmer at spise/det eneste, jeg tænker på/er, hvordan jeg skal leve mit liv/for at leve som den sætning."  Digtene rummer fine iagttagelser af det nære; familien og opvæksten i alt dens menneskelighed og skrøbelighed og ikkeuden patos.

 

Og om Mette Zingenbergs Min lille horror skriver litteratursiden.dk:

"I Mette Zingenbergs novellesamling Min lille horror hersker en nærmest grum og kvælende stemning. De seks noveller foregår i Barcelona og andre eksotiske steder, og der er brutale beskrivelser af sygdommes effekt på menneskets krop og sind. Zingenberg leger elegant med gys og gru i flere af novellerne; særligt i titelnovellen ’Min lille horror’ foldes den magiske realisme i fortællingen ud. De sære syner og den tand, som gror i hovedpersonens næse, og fører til syrede scener, er ret fantastisk læsning. Både tema og stemningen i disse velskrevne noveller minder lidt om Fjer af Ursula Scavenius, som vandt debutantprisen sidste år."

Det er ikke første gang, at de to forfattere bliver anerkendt for deres værker. Således har Andreas Pedersens Fryden allerede vundet Karen Blixen Prisen 2017 for årets litterære talent, hvor juryen i den forbindelse udtalte:

"Andreas Pedersens talent er i international klasse. At give følelse form i sprog er den sværeste, men skønneste litterære disciplin af dem alle. Han behersker den. Det lover godt for fremtiden. Andreas Pedersen er, siger vi uden at tøve og med den allerstørste glæde: Årets Litterære Talent."

Og om Mette Zingenberg og novellerne i Min lille horror skrev blandt andet Politikens Lilian Munk Rösing:

"Jeg har aldrig været i Barcelona. Men i nat var jeg der i mine drømme, utvivlsomt lokket af Mette Zingenbergs noveller, hvor vi ofte befinder os netop dér. Byens gyder, udkanter, arbejderkvarterer, natklubber fremmanes for læserens sanser af et sprog, der med sine mange billeder synes tæt på den tilstand af drømmeri, rus eller feber, som ofte er personernes."

Andreas Pedersen og Mette Zingenberg er også faste undervisere på Gladiators 1-årige forfatterskole. 

Du kan læse mere om Pedersen og Zingenberg samt det øvrige felt af debutanter, bestående af Sophia Handler, Signe Maxen og Liv Nimand Duvå, her