Anita Furu fortæller om sin farmor i Kristeligt Dagblad

Tina Maria Winther fra Kristeligt Dagblad har taget en snak med Anita Furu om debutromanen Mit Halve Liv. Ud af dette er der kommet en spændende artikel i fredagens Kristeligt Dagblad, hvor Furu fortæller om sin farmor, hvis historie har dannet inspiration til bogen, og der fremvises billeder fra familiens fotoalbum. Læs her et uddrag:

"MIT HALVE LIV hedder romanen, som Anita Furu har skrevet over sin farmors skæbne. Under pogromerne blev den forældreløse pige i 1906 reddet fra Kijev til et liv "på solsiden" af en velhavende jødisk dame i København. Dengang var vurderingen, at man ikke skulle tale med børn om de traumatiske oplevelser, de bar med sig. I dag ved man, at tavshed kan have alvorlige konsekvenser."

"Froma Pukotilo, som pigen hedder, har for nylig set sin fars lig. Han blev myrdet i 1906 under jødeforfølgelserne i Rusland. Da han var enkemand, går det jødiske samfund i gang med at finde nye hjem til hans fire børn. Froma er den yngste."

"Min farmor huskede meget tydeligt, hvordan hun som barn kom sejlende fra Sankt Petersborg helt alene. Blandt de mennesker, der ventede på kajen i Helsingør, lagde hun mærke til en meget fin dame med en imponerende hat. Og det viste sig, at det netop var hendes adoptivmor." - Anita Furu

"Da mama fik sendt det første billede af mig fra Rusland, troede hun, at jeg var halt, for jeg lænede mig op ad en stol, og derfor forlangte hun et nyt fotografi.” - Fra bogen Mit Halve Liv

"Den jødiske menighed i København var interesseret i at hjælpe flygtende trosfæller fra Rusland, men også meget opmærksomme på at få dem hurtigt integreret i det danske samfund. Også en pige på seks år."

"Jøder østfra var mere fremmedartede, ofte dårligere uddannet og politisk mere venstreorienterede, så de danske jøder var bange for, at det skulle gå ud over dem. Men man ville gerne hjælpe, og Sophie Ballin tog altså det skridt, at hun adopterede et barn. Det var Det Mosaiske Troessamfund, der stod for kontakten," - Anita Furu

Læs også: Kristeligt Dagblad og Fyens Stiftstidende giver 5 stjerner til Anita Furu

"Familiehistorien har ligget og villet frem i mange år. Faktisk fortalte Anita Furus farmor, der ellers var ordknap om sin fortid, mere til barnebarnet Anita, end hun gjorde til andre, fordi hun tænkte, at hun måske kunne bruge det til noget.Derfor ærgrer det forfatteren lidt, at hun ikke fik skrevet bogen, før farmoderen døde, men det er altså først nu som 55-årig, at hun får den af sted og dermed debuterer som forfatter. Farmoderen døde i 1989."

 

"På bordet i Anita Furus lejlighed, oppe under taget i en nydelig ejendom på Frederiksberg i København, ligger de gulnede papirer, hun har efter sin farmor. Datoen på adoptionsattesten viser, at den først blev skrevet under, da lille Froma havde været her i seks måneder:"

”Da jeg kom hertil, adopterede mama mig først efter et halvt år. Jeg var altså på et halvt års prøvetid, først da vidste hun, hvor højt hun elskede mig. Vil jeg elske mit barn?”  - Fra bogen Mit Halve Liv

"Som det ofte sker, fik adoptivbarnet nyt navn, da hun kom til Danmark. Fra da af hed hun Ruth, og som hun voksede til, var hun ivrig for ikke skille sig ud. Hun nævnte aldrig sit fødenavn igen. Men sit kælenavn Nunja glemte hun aldrig, og det var det, hun oplyste, da Anita som lille blev ved med at plage for at få at høre hendes rigtige navn:"

"Faktisk tror jeg, hun havde glemt eller fortrængt, at hun egentlig hed Froma." - Anita Furu

"I hvert fald blev der lukket grundigt af for fortiden og for Fromas hidtidige identitet, da hun flyttede ind i frøken Ballins herskabslejlighed på Nørrebro."

"Dengang, og sådan har mange adoptivforældre nok haft det gennem tiderne, mente man, at et klart brud var bedst for barnet."- Anita Furu

Hvis du er abonnent på Kristeligt Dagblad, kan hele artiklen læses her.

MIT HALVE LIV er månedens bog i Gladiator Abonnement. Tilmeld dig Gladiator Abonnment for 169/md, og vi sender MIT HALVE LIV med det samme. Derudover vil du fremover modtage en ny bog hver måned og få 30 % på alle forlagets øvrige bøger, hvis du bestiller dem over vores webshop.