0

Gladiolusserien vokser

Gladiolus er Gladiators serie for oversat litteratur - og nu bliver serien udvidet med to flotte titler. I sommers udkom den anmelderroste Indbydelse til vovehalsene oversat af Selma Rosenfeldt-Olsen, nu vokser serien med et brasiliansk vanvid af Hilda Hilst og tyrkisk erotisk poesi af Ilhan Berk.

I disse engelsksprogede tider, hvor megen litteratur læses på originalsproget engelsk, bliver der mindre og mindre plads til den mangfoldighed, som litteratur-alle-steder-fra rummer, hvorfor Gladiolus primært vil tage fat i fransk litteratur, tysk litteratur, italiensk litteratur, brasiliansk litteratur, arabisk etc.

Serien er redigeret af Jakob Sandvad og Hans Otto Jørgensen og har fast format med omslagstegning af Zven Balslev og grafisk tilrettelæggelse ved Thomas Joakim Winther - tilsammen garanterer det et smukt boghåndværk. 

GLADIOLUS I
Indbydelse til vovehalsene - Dorothee Elmiger

Schweiziske Dorothee Elmigers roman Indbydelse til vovehalsene er sat i triste omgivelser: et smuldrende kulminedistrikt, hvor der er store revner i jordoverfladen, og alt emmer af forladthed og ødelæggelse. En brand brød for årtier tilbage ud i minegangene under jorden, og branden brænder videre som en slags forbandelse.

Indbydelse til vovehalsene fik en rigtig god modtagelse:

"Passagerne er samtidig så velskrevne, at de transcenderer de ellers nøgterne betragtninger om landskabet, som de flyder over i hinanden. Det er Elmiger, når hun er stærkest"
- Litteraturmagasinet Standart

"[...] 
jeg [har] svært ved ikke at gribes af den menneskelighed, der banker distant kødeligt i kvinderne, i romanpersonerne, Fritzi og Margarete, ' ungdommen' slet og ret, når de skræller kartofler, griner eller mosler rundt i sneen med en hest og 100 ideer til, hvad man skal foretage sig ved flodbredden engang: »Tag pølser med til alle!/Tag en varm sweater eller en vindjakke på!/Kom cyklende på jeres cykler!/Kom ridende på jeres hvide heste!«"
♥♥♥♥♥ - Politiken  

Læs mere om bogen

Udkommer 19/04/18
GLADIOLUS II 

den uanstændige madam D - Hilda Hilst 

den uanstændige madam D er et lille råt vanvid og et stormløb mod døden. Det er den gale kvindes tale, når hun tager det, de andre kalder galskab på sig: sin kamp for at forstå døden og volden, sine metafysiske spekulationer og sin vrede mod sit århundredes mand.

Romanens form er sammensat og uden fremadskridende narrativ. Erindringer blander sig med stumper af tale og længere dialoger, men bogens situation er enkel nok: Jeg-fortælleren Hillé har mistet sin mand og er flyttet ind i skunken under trappen i sit hus, hvor hun nu hjemsøges af de døde og af landsbysamfundet omkring hende.

Forudbestil bogen nu 

Udkommer 03/05/18
GLADIOLUS III

Jeg skal med til fuglenes fødselsdag - Ilhan Berk

  

Tyrkiske Ilhan Berk (1918-2008) skriver i Jeg skal med til fuglenes fødselsdag poesi af en art, vi sjældent ser på disse breddegrader. – Idet han arbejder med sproget som materiale, som en fysisk realitet, arrangeres digtene i en ofte overraskende grafisk opsætning. 

Berks arbejde med poesien har erotisk karakter. Han er en magiker i forhold til det oversete og tryller det almindelige ind i næsten sanselige objekter af ualmindelig skønhed. Dyr og planter, vejr og steder og de safter, der udskilles, og sproget selv væves sammen og bliver en slags kubistisk-surrealistisk højsang.

Forudbestil bogen nu 

 Vi har brug for den fremmede litteratur for at forstå vores verden, på tværs af grænser, så vi ikke falder i søvn og tror, at vi ved nok. – Den danske litteratur er langt fra tiltrækkelig, men lever først rigtigt for os, når den bliver mødt af det, som er anderledes. 


Ældre indlæg Nyere indlæg